Spitalul CF Witting continuă să primească bolnavi COVID, chiar dacă condițiile pentru un spital suport COVID nu sunt îndeplinite. Terapia intensivă nu funcționează pentru că nu există personal, iar bolnavii sunt tratați de medici care nu sunt nici infecționiști și nici epidemiologi, după cum a precizat dr. Alexandru Gîdea, lider al Sindicatului din Spitalul CF Witting, membru al Federației ”Solidaritatea Sanitară”.
”La spitalul Witting nu funcționează în terapie intensivă niciun loc. Nu există personal ca să poată funcționa vreun loc. Nu sunt turele, nu avem nici asistentele ca personal, nici medici, nici infirmiere. De trei săptămâni noi tratăm bolnavi COVID, iar în acest timp ATI-ul nu a putut să funcționeze din lipsă de personal și de ture. Atunci s-a desființat ATI-ul prin decizie internă a conducerii împreună cu garda de ATI și, prin urmare, toți pacienții care au fost internați la noi timp de trei săptămâni și acum, în continuare, nu au posibilitatea, în cazul în care starea lor se deteriorează să primească îngrijirea specifică. În acest timp am avut 3-4 pacienți a căror stare s-a deteriorat și au fost transferați în alte spitale suport COVID. (…) Nu suntem capabili să tratăm pacienți COVID pentru că nu avem condiții. Paturile din ATI nu pot fi folosite din deficit de personal. ATI s-a desființat, toate secțiile din spital s-au desființat și au făcut o mare secție, care se numește Secția Unică Îngrijiri COVID, în care toți medicii sunt amestecați grămadă indiferent de malpraxis și tratează COVID fără a avea calitatea prin autorizație de liberă practică, fără infecționist și fără epidemiolog. (…) ce pacient cu COVID s-ar simți în siguranță dacă ar primi medicația și tratamentul în dinamică și recomandările de la un dermatolog sau de la un alt specialist, dar nu de la un infecționist?”, a declarat dr. Alexandru Gîdea, lider al Sindicatului din Spitalul CF Witting, membru al Federației ”Solidaritatea Sanitară”, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.
”Vrem să ne tratăm pacienții în siguranță, fie că sunt sau nu COVID”
Liderul de sindicat a menționat că săptămâna trecută s-a înaintat un memoriu către Ministerul Sănătății, DSP, DSU, Administrația Prezidențială, Colegiul Medicilor și Ministerul Transporturilor în care au informat despre realitatea din spital și că pacienții nu pot fi tratați în siguranță.
”Până acum trei săptămâni, Spitalul Witting putea trata în siguranță, în conformitate, multidisciplinar, cu secții, cu terapie, cu tot ce trebuie, cu bloc operator pentru că și blocul operator s-a desființat, cu endoscopie pacienții non-COVID care, în România, sunt majoritari și acum nu mai au unde să se ducă. Ce vrem noi este să tratăm pacienți de oricare natură, că de asta suntem medici, dar să îi tratăm în siguranță fie că sunt sau nu COVID. Iar dacă nu putem să îndeplinim condițiile pentru COVID, să fim lăsați să îi tratăm pe ceilalți majoritari, pe care i-am tratat de ani de zile și care ne sună cu disperare și nu au unde să se ducă”, a mai adăugat dr. Gîdea.
”Ne vom întâlni în curtea spitalului de câte ori va fi nevoie până problema se rezolvă”
Un număr de până la 50 de medici, asistente, infirmiere s-au strâns în această dimineață în curtea spitalului pentru a atrage atenția conducerii asupra problemelor existente. Potrivit liderului de sindicat din Spitalul Witting, acest lucru se va întâmpla până când problemele se vor rezolva.
”Azi în curtea spitalului a avut loc o întâlnire destul de importantă a salariaților care au avut două revendicări importante. Una că nu mai pot să trateze pacienți COVID în siguranță, iar alta legată de problemele salariale. (…) Dacă conducerea spitalului nu vrea să rezolve problema, ne vom întâlni în curtea spitalului ori de câte ori este nevoie. (…) O delegație a noastră a avut o discuție cu domnul manager și am stabilit pe scurt două rezolvări ale problemei. Adică și conducerea să constate realitatea, si s-ar părea că a constat-o că nu avem ATI, și atunci să facă demersurile necesare către forurile îndrituite din punct de vedere managerial și, împreună cu noi, să rezolve cât mai repede posibil problema. Până atunci să nu mai internăm bolnavi, iar cei care sunt deja internați să fie externați pe măsură ce se vindecă. Iar în ceea ce privește problemele salariale să fie recalculate în câteva zile în mod corect și să se vadă care sunt problemele”, a mai precizat dr. Alexandru Gîdea.