EXCLUSIV Transportul pacienților pe plămân artificial, printre proiectele de viitor ale SMURD

Transportul pacienților pe plămân artificial, aspect care momentan nu poate fi realizat în cazul acestei categorii de pacienți din cauza lipsei unor mijloace de transport terestru sau aerian care să permită acest lucru, se numără printre proiectele pe care SMURD intenționează să le pună în aplicare în perioada următoare.

Totodată, se mai au în vedere și crearea de puncte de intervenție în zonele rurale, modernizarea flotei, achiziționarea de avioane SMURD moderne care să permită transportul a cel puțin doi pacienți de nivel de terapie intensivă și formarea personalului SMURD.

”Sunt mai multe aspecte pe care le avem în vedere pentru viitor. Unul este încă crearea de puncte de lucru și puncte de intervenție în zonele rurale, care nu sunt încă acoperite foarte bine. Creșterea nivelului calitativ este un alt obiectiv. De exemplu, avem colegi care deja lucrează pe conceptul de a avea plămân artificial poate pe o mașină sau pe viitor pe avioanele SMURD, să putem să transportăm un bolnav care este pe plămân artificial, nu pe ventilator, între spitale, în situații în care pacienții au nevoie de acest transfer. În prezent, dacă pacientul este pe plămân artificial este foarte greu să îl transporți pentru că nu avem aceste posibilități. (…) Mai mult decât atât, există acum un proiect pe fonduri europene pentru achiziționarea a două avioane moderne pentru SMURD care permit transportul a minim doi pacienți în avion de nivel de terapie intensivă. Sunt foarte multe proiecte, mai avem încă foarte mult de făcut. Dar primul lucru este partea calitativă și aici vin foarte multe proiecte pe partea de formare a personalului, fie pompieri, medici, asistenți. Deci personalul care trebuie păstrat la un nivel calitativ al cunoștințelor, al competențelor, la  un nivel calitativ înalt”, a declarat dr. Raed Arafat,  secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Oficialul a mai subliniat și faptul că la începutul anului 2021 vor sosi în România și primele elicoptere SMURD destinate salvării montane, în vederea creșterii capacității de intervenție.

”Avem în vedere modernizarea flotei și creșterea capacității de intervenție mai ales pe salvare montană. Elicopterele sunt contractate deja, primele vor sosi în ianuarie anul viitor și o să începem să creăm puncte de lucru montane ale SMURD, care să fie mai aproape de munte pentru salvarea montană”, a mai declarat dr. Raed Arafat.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.