EXCLUSIV UE și Japonia își reafirmă angajamentul de a face tot posibilul pentru a reduce rezistența la antimicrobiene

Editorial scris de Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis și ministrul japonez al sănătății, muncii și bunăstării, Kato Katsunobu și tradus de Comisia Europeană. Editorialul a fost transmis în exclusivitate în România către Ro Health Review.

„Toamna este anotimpul sufletului”, scria Virginia Woolf, și avea dreptate. Sosirea toamnei aduce cu ea culori superbe pe care le contemplăm cu încântare. Mai puțin romantic este însă faptul că toamna aduce cu ea bacterii și virusuri care au o răspândire rapidă.

„Cui îi pasă de o banală răceală”, veți spune, „un mic microb n-o să ne omoare”. Atenție, însă, e posibil să vă schimbați părerea când veți afla că unii dintre acești microbi au dobândit deja superputeri.

Din ce în ce mai multe antibiotice devin ineficace ca urmare a înmulțirii bacteriilor rezistente la antimicrobiene sau a așa-numitele „bacterii multirezistente”.

La nivel mondial, în jur de 700 000 de decese pot fi atribuite anual infecțiilor rezultate din rezistența la antimicrobiene.

Adeseori, cei mai slabi suferă cel mai mult: nou-născuții, copiii mici și persoanele în vârstă. Din acest motiv, în societățile care se mândresc cu atenția acordată îngrijirii persoanelor vulnerabile, precum UE și Japonia, problema rezistenței la antimicrobiene nu poate fi tratată cu delăsare.

La ora actuală, putem spune că ne confruntăm cu o situație mai mult decât urgentă. Este o situație al cărei termen limită a expirat de multă vreme.

Trebuie să onorăm angajamentele luate în cadrul reuniunii G20 de la Okayama a miniștrilor sănătății.

Știm că rezistența la antimicrobiene este o problemă cu mai multe fațete. Miniștrii sănătății nu vor putea rezolva problema de unii singuri. Acțiunile trebuie întreprinse folosind abordarea de tip „O singură sănătate”, adică prin acțiuni coordonate în domeniul sănătății publice, a sănătății animalelor, precum și vis a vis de mediul înconjurător.

În Japonia, a fost lansat în 2016 un Plan de acțiune la nivel național și am putut constata impactul pozitiv al unei abordări multisectoriale. În Japonia am redus cu succes utilizarea antimicrobienelor la oameni cu aproximativ 11 % în 2018, în comparație cu 2013, rezultat a numeroase eforturi, inclusiv publicarea unui ghid privind utilizarea prudentă și încurajarea pediatrilor de a se abține de la prescrierea inutilă de antimicrobiene. De asemenea, am introdus în mai multe țări asiatice un sistem de supraveghere care își propune să contribuie la depistarea timpurie a infecților nosocomiale cu bacterii rezistente la antimicrobiene.

La nivelul UE, Planul nostru de acțiune „O singură sănătate”, împotriva rezistenței la antimicrobiene, oferă un cadru de acțiune pentru a reduce apariția și răspândirea rezistenței la antimicrobiene. Mai mult decât atât, noua legislație a UE privind medicamentele de uz veterinar și furajele medicamentate include măsuri stricte de combatere a rezistenței la antimicrobiene. În plus, orientările UE, adoptate în 2017, asigură utilizarea prudentă a antimicrobienelor în medicina umană, în mod similar cu cele adoptate pentru medicina veterinară în 2015.

O condiție prealabilă esențială pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene este simplă: trebuie să utilizăm antibiotice doar atunci când acest lucru este necesar. În acest context, vaccinurile, metodele de diagnosticare îmbunătățite sau terapiile alternative pot fi de folos. Prin vaccinare se reduc șansele de contractare a infecțiilor și, prin urmare, nevoia de a recurge la antibiotice. Astăzi ne unim forțele deoarece rezistența la antimicrobiene reprezintă o problemă la nivel mondial. Microbii nu cunosc frontiere și nu au nevoie de viză. Încurajăm consolidarea cadrelor internaționale. Consecințele lipsei de acțiune în combaterea rezistenței la antimicrobiene ar putea fi devastatoare pentru lumea noastră: 10 milioane de decese anual și 100 de mii de miliarde EUR pentru economia mondială până în 2050.

Prin urmare, promovarea parteneriatelor globale, precum cel dintre Japonia și UE, va deveni din ce în ce mai importantă pentru a ne proteja viitorul.

Cu ocazia sărbătoririi Săptămânii mondiale de sensibilizare cu privire la utilizarea antibioticelor 2019, UE și Japonia își reafirmă angajamentul de a face tot posibilul pentru a reduce rezistența la antimicrobiene și a da generațiilor viitoare posibilitatea de a se proteja împotriva infecțiilor cu bacterii multirezistente care nu pot fi tratate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.