EXCLUSIV Vaccin împotriva noului coronavirus: Care sunt persoanele ce au contraindicații la vaccinare

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că există o serie de contraindicații relative sau temporare de vaccinare, respectiv atunci când o persoană nu este în deplină stare de sănătate, are o stare febrile acută sau are o condiție de imunodepresie severă. În aceste cazuri, este recomandat să se amâne vaccinarea.

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus că aceste contraindicații depind de fiecare tip de vaccin, iar în general, principala contraindicație la orice tip de vaccin este reacția alergică severă.

“ Dacă ne gândim la vaccinurile care astăzi sunt în curs de validare și de dezvoltare, o parte sunt vaccinuri care folosește agenți virali, adenovirusuri în care se încorporează aceste gene care codifică producerea de proteine virale pentru acest subtip de coronavirus. Cumva, una dintre contraindicațiile pe care o desprindem folosind acest tip de vaccin este tocmai imunodepresia, adică pacienții oncologici, care fac chimioterapie, dar și alte categorii de imunodepresii, probabil că nu vor putea accesa acest tip de vaccin. Alte tipuri de vaccinuri, cu virusuri inactivate, pot să fie folosite și la această categorie de pacienți”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.
În același timp, medicul a spus că există însă și alte vaccinuri care în momentul de față folosesc virusuri vii atenuate și care nu sunt recomandate categoriilor de persoane imunodeprimate. Aceste categorii de persoane pot fi însă protejate de restul persoanelor din jurul lor.

Vaccin împotriva noului coronavirus: Efectul de barieră imunologică

“Protejându-i pe cei din jurul pacientului imunodeprimat, în mod indirect va fi protejată și persoana respectivă. Se creează un efect de barieră imunologică în jurul acestei persoane. Deci, cumva,vom avea soluții să contracarăm aceste contraindicații”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus că beneficiul principal al vaccinului pentru infecția cu SARS-CoV-2 va fi acela de a reduce din intensitatea circulației virusului.

Vaccin împotriva noului coronavirus: Nu vom reuși vreodată eliminarea acestui virus din circulație

Medicul nu crede însă că “vom reuși vreodată eliminarea acestui virus din circulație, ci vom avea periodic focare se îmbolnăviri sau mici epidemii de îmbolnăviri de COVID-19 chiar în condițiile în care vom avea un vaccine disponibil”.

Medicul primar de boli infecțioase crede însă că provocarea va fi legată în continuare de rata de vaccinare, în condițiile în care în momentul de față, tendința de vaccinare în general este de scădere.

Vaccin împotriva noului coronavirus: Rata de vaccinare minimă de 75%, pentru beneficii vizibile în plan epidemiologic

Dr. Valeriu Gheorghiță a spus că pentru un efect important al oricărui vaccin, vizavi de o boală contagioasă trebuie să avem o rată de cel puțin 75% pentru a avea beneficii vizibile în plan epidemiologic.

“ Studiile făcute recent arată că dacă am avea un vaccin, disponibilitatea persoanelor la momentul actual să se vaccineze este de sub 50%. Deci, o persoană din două, nu dorește să se vaccineze, chiar dacă ar avea acum un vaccin disponibil. Înțelegem această reticență pentru că știm foarte bine că acest proces de dezvoltare a vaccinului pentru SARS-CoV-2 a fost unul extrem de accelarat și oamenii își pun întrebări legate de siguranța acestui vaccin și de eficiența lui, dar toate aceste mari institute de cercetare sunt extrem de riguroase și sunt convins că atunci când un vaccin va fi pus pe piață, va respecta toate normele în vigoare, vizavi de siguranță, vizavi de eficență”, a afirmat medicul.

În opinia acestuia, în momentul în care vom avea un vaccin patentat de o unitate mare de cercetare, fie că vorbim de SUA, de Europa, de China, putem să luăm în calcul vaccinarea ca principală metodă de prevenție, “pentru că asta ne-am dorit încă de la începutul pandemiei, să putem să ne conservăm cât mai bine starea de sănătate, să reducem infecția în rândul populației generale, până la apariția unui vaccin care să poată să rezolve cumva această pandemie”.

Vaccin împotriva noului coronavirus: Contraindicațiile, în funcție de tipul de vaccin

Medicul primar de boli infecțioase a spus că respectivele contraindicații la vaccinare depind de tipul de vaccin, de excipienții pe care acel vaccin îl are, dar și de modalitatea de producție.

Dr. Valeriu Gheorghiță a dat exemplul vaccinul antigripal care este contraindicat persoanelor care au alergie la proteina din ou. Și asta pentru că virusul gripal se cultivă pe oul embrionar de găină și atunci există resturi de proteină de ou care creează probleme vizavi de riscul alergic major.

Vaccin împotriva noului coronavirus: Statutul femeii gravide

În ceea ce privește un potential vaccin împotriva noului coronavirus, în momentul de față nu sunt identificate categorii de persoane care au o contraindicație.

“Rămâne de văzut care va fi statutul femeii gravide, dacă va putea sau nu să fie vaccinată. Evident că în acest grup, studiile s-ar putea să nu vină cu niște concluzii, pentru că este foarte greu să incluzi în momentul de față într-un studiu, din motive lesne de înțeles, din motive de etică. Și aici cred că va fi o altă categorie de persoane care probabil vor fi excluse, cel puțin la început, din prima cohortă de persoane care să fie vaccinate” , a spus medicul.

De asemenea, nu sunt studii asupra efectelor unui vaccin pentru populația tânără, respectiv copii, persoanele imunodeprimate și orice persoană care are o boală acută febrilă.

“Cred că principalele contraindicații vor fi mai bine definite după ce vom și avea niște vaccinuri, pentru că unul folosește un anumit tip de ARN viral, mesager, care codifică o anumită proteină, cum este vaccinul de la Moderna din SUA, vaccinul de la Oxford folosește acel adenovirus care include acele gene ce codifică proteinele virale, vaccinul din China este pe cu totul altă platformă de vaccinare, deci cumva ele merg pe subtipuri total diferite din punct de vedere al mecanismului immunogen”, a completat dr. Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.