EXCLUSIV VIDEO Ce înseamnă siguranța pacientului pentru ministrul Sănătății? Interviu cu Nelu Tătaru

 

Pe 17 septembrie întreaga lume marchează Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a explicat, într-un interviu în exclusivitate pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro ce înseamnă, din punctul său de vedere, siguranța pacientului.

”Siguranța pacientului este dată de asigurarea unei rețele de sănătate corespunazătoare – că este din privat sau din public – asigurarea unui tratament pentru fiecare boală în parte și asigurarea unui parcurs al investigațiilor efectiv care să ruleze pașii terapeutici”, a declarat ministrul.

Nelu Tătaru a transmis și un mesaj cu ocazia acestei zile.

” Siguranța pacientului, dacă ar fi să o luăm pragmatic, este siguranța unui act medical. Actul medical este un act preventiv sau un act curativ. În măsura în care toți suntem responsabili – și noi și pacienții – pentru fiecare parte a fiecărui act în parte – că este preventiv sau curativ – atunci rezultatul este cel pe care-l așteptăm cu toții. Nu este de-ajuns să avem doar niște spitale dotate, să avem niște doctori pregătiți. Este necesar ca și educația sanitară să existe. Spuneam tot timpul și o să spunem că cel mai important este să previi decât să tratezi. Și e mai ieftin. Haideți să rămânem cu această remarcă și să înțelegem fiecare că, inclusiv în procesul de sănătate, suntem parteneri. Respectând niște reguli, nu ajungem la un medic. Dacă totuși am ajuns la un medic, respectând recomandările, să nu ajungem într-un spital. Dacă am ajuns într-un spital, respectând regulamentele, respectând regulile, ne adaptăm tratamentului – avem medici performanți, avem dotări și atunci ducem actul medical la capăt”, a afirmat el.

Anul acesta Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, sloganul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății pentru această zi este ”Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță!, iar tema ”Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 17 septembrie ca  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului după cea de-a 72-a sa Adunare Generală și este marcată începând din 2019.

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului reprezintă un prilej de conștientizare din partea publicului și implicare a acestuia pentru creșterea globală a înțelegerii și solidarității, care să conducă la acțiuni comune în vederea promovării siguranței pacientului.

Anul acesta, tema care marchează Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este „Siguranța Profesioniștilor în Sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”, sub sloganul „Profesioniști în sănătate în siguranță, pacienți în siguranță”.

“Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a dezvăluit provocările uriașe și riscurile pentru lucrătorii în sănătate. Mulțumesc, încă o dată, personalului medical pentru implicare și munca depusă, în special în această perioadă. Urez sănătate celor 2900 colegi care au nevoie de asistență medicală fiind infectați cu noul coronavirus. Gândul meu se îndreaptă și către familiile celor care au pierdut lupta”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

În această perioadă, ca o condiţie prealabilă pentru asigurarea siguranţei pacienţilor, Ministerul Sănătății a luat măsurile necesare și a demarat acţiuni urgente de investiții pentru pregătirea unităților sanitare în vederea îngrijirii pacienților infectați cu Coronavirus – COVID19, dar și pentru asigurarea siguranței personalului medical.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.