Evaluare națională a managerilor de spital. Este propunerea făcută de ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, întrun interviu exclusiv acordat RoHealthReview.ro și Sanatatea.TV.
”Atât accesul acestora într-o funcție de manager să se facă printr-un examen național, nu doar strict local, în care sunt alți parametri de evaluare. Și acum se evaluează indicatorii managerilor, dar acei manageri sunt deja acolo. Să nu credeți că nu ne confruntăm cu numeroase cereri de modificare a indicatorilor. Și nu în sens pozitiv, în sens negativ, fiindcă toată lumea știe că se apropie o evaluare. Dar, repet, suntem la 14 ani de o lege, 95/2006, o lege care a suferit de-atunci peste 1.500 de amendamente, nu o mai recunoaștem pe cea inițială și cred că totuși am trecut în altă etapă, grăbită de această pandemie în care trebuie să facem ceva în sistemul medical românesc”, a spus dr. Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că 80% din managementul spitalelor, inclusiv ale celor din Bucureşti, nu corespunde. El a explicat pentru RoHealthReview.ro și Sanatatea.TV că afirmația vine după numeroase evaluări făcute la fața locului.
”Este aceeași afirmație pe care am făcut-o și acum câteva luni, în plină pandemie, după numeroasele evaluări la fața locului. Într-adevăr, noi solicitând atunci coordonarea de stare de urgență a activității spitalelor am putut vedea efectiv ce se întâmplă în teritoriu și am putut corecta acolo unde trebuie corectat”, a afirmat oficialul.
”Știam cam care este sistemul medical. Cred că știam toată lumea. Numai că acum l-am dezgolit și necesitatea unei reforme în sănătate, necesitatea unui management corect, o coordonare – nu o subordonare, nu un ordonator de credit care să fie Ministerul Sănătății – dar coordonarea activității medicale de către Ministerul Sănătății este imperios necesară. Evaluarea managerilor anuală, în condițiile în care toate examenele să se dea centralizat pentru acei manageri, nu niște examene care să fie doar de formă”, a adăugat el
Ministrul a insistat și asupra necesității unei noi legi a sănătății.
”Foarte important să avem o nouă lege a sănătății. Am schimbat mult și sistemul, am schimbat mult și mentalitatea și credem că suntem într-o altă etapă, în care ar trebui să ne așezăm la nivel european, începând cu managementul unităților sanitare, începând cu DSP-ul, începând cu Ministerul. Aici am modificat deja organigrama. Să nu credeți că a fost atât de ușor să strici anumite schițe, scheme moștenite de atât de mult timp. Medicina primară, farma, aplicarea pe tot ce înseamnă telemedicină, aplicarea pe digitalizare, aplicarea pe o relație cu tot ce înseamnă medicina europeană. Sunt multe de schimbat în medicina din România”, a subliniat dr. Nelu Tătaru.