Exercițiile fizice pentru sporirea rezistenței ajută la sănătatea oaselor în cazul obezilor vârstnici care încearcă să slăbească – studiu

Eforturile de pierdere în greutate în rândul adulților obezi sunt asociate unui risc crescut de subțiere și de fragilitate a oaselor, care sunt predispuse la fracturi. Un studiu recent, publicat în Journal of Bone and Mineral Research, arată însă că aceste persoane își pot proteja sănătatea oaselor cu ajutorul exercițiilor de rezistență. Cu toate acestea, deși dovezile arată că exercițiile fizice pot consolida oasele și pot reduce riscul de căderi și fracturi, medicii nu știu încă rutina de antrenament optimă pentru persoanele obeze care sunt la dietă.

Pentru studiu, cercetătorii împărțit randomizat 141 de adulți obezi în patru grupuri diferite: cei aflați la dietă și care au făcut doar exerciții aerobice, cei aflați la dietă și care au făcut doar exerciții de rezistență, cei aflați la dietă care au făcut ambele tipuri de exerciții fizice și un grup de control care nu a făcut nici exerciții fizice și nici nu a încercat să slăbească. Participanții s-au întâlnit cu dieteticienii și au făcut antrenamente supravegheate pe parcursul a 26 de săptămâni, în timp ce grupul de control a participat la câteva sesiuni de educație privind alimentația sănătoasă.

Oamenii din cele trei grupuri cu exerciții fizice și dietă au pierdut aproximativ 9% din greutatea lor corporală în timpul studiului, comparativ cu 1% din lotul de control.

Iar densitatea osoasă măsurată la șold s-a redus mai puțin pentru persoanele care au făcut doar exerciții fizice de rezistență sau exerciții de rezistență în combinație cu antrenamente aerobice decât în cazul celorlați participanți.

„Atunci când urmează terapii de pierdere în greutate, pacienții ar trebui să includă pe cât posibil în programul lor unele exerciții de rezistență pentru a împiedica pierderea densității osoase. Exercițiile ar trebui să aibă o densitate cel puțin medie. Nu știm dacă exercițiile mai puțin intense sunt eficiente împotriva scăderii densității osoase în timpul procesului de pierdere în greutate”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Dennis Villareal, de la Baylor College of Medicine și Michael E DeBakey VA Medical Center din Houston, Texas.

 

Scăderea în greutate prezintă pericole în cazul persoanelor mai în vârstă

 

În ciuda riscurilor pentru sănătate asociate obezității, programele de pierdere în greutate pentru adulții mai în vârstă pot fi riscante, deoarece oamenii pot pierde masa musculară și densitatea osoasă pe măsură ce scad în greutate, notează echipa de studiu.

În cadrul cercetării, exercițiile de rezistență au fost asociate unei scăderi mai mici a masei musculare, precum și unei scăderi mai mici ale densității osoase comparat cu antrenamentele aerobice. Participanții aveau 70 de ani, în medie, și toți aveau un IMC de 30 sau mai mare la momentul inițial.

În grupurile care au făcut exerciții fizice, participanților li s-a oferit diete personalizate menite să creeze un deficit de aproximativ 500 până la 750 de calorii pe zi. Ei au făcut, de asemenea, antrenamente supravegheate de o oră, de trei ori pe săptămână.

Exercițiile aerobice au inclus mersul pe o bandă de alergare, mersul pe biciclete staționare și urcarea scărilor. Exercițiile de rezistență au inclus exerciții ale părții superioare și ale părții inferioare a corpului folosind aparate de greutate. Ambele grupuri au efectuat, de asemenea, unele activități menite să îmbunătățească echilibrul și flexibilitatea.

O limitare a studiului este că cercetătorii au observat participanții timp de doar șase luni, perioadă prea scurtă pentru a determina dacă un tip de exercițiu ar putea fi mai bun decât altul pentru prevenirea căderilor sau a fracturilor, notează autorii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.