Experții în sănătate din Marea Britanie sunt de părere că paracetamolul și câinii pot fi potențiale cauze ale apariției hepatitei de origine necunoscută la copii.
În Marea Britanie, datele oficiale arată că 163 de copii au contractat boala, iar 11 au avut nevoie de transplant de ficat, scrie The Sun.
Potrivit sursei citate, niciun copil nu a murit în Marea Britanie din cauza acestei afecțiuni și se crede că la nivel global există în prezent peste 250 de cazuri.
De altfel, medicii au avertizat că, în prezent, cazurile de boală sunt mai răspândite în gospodăriile în care există câini.
Datele Agenției de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) arată că din 92 de cazuri în Marea Britanie, 64 au fost la copii care proveneau din familii deținătoare de câini sau care au avut contact mai mare cu aceste animale de companie.
Medicii explorează acum această legătură.
De asemenea, s-a constatat că trei sferturi dintre respondenți au menționat utilizarea paracetamolului. Un procent ceva mai mic a raportat consumul de ibuprofen și niciunul nu a raportat consumul de aspirină.
Experții în sănătate au tras această concluzie după mai multe interviuri cu părinții și chestionare trimise familiilor afectate.
Prevalența utilizării paracetamolului este considerată în concordanță cu îndrumările privind gestionarea bolilor acute la copii, au mai spus experții.
Hepatita este o inflamație a ficatului și este de obicei cauzată de virusul hepatitic A,B,C,D sau E.
Niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat a fi imunocompromis.
Oficialii britanici din domeniul sănătății au spus că șansele ca un copil să dezvolte hepatită rămâne „extrem de scăzută”, dar părinții ar trebui să cunoască simptomele.
Simptomele cheie la care trebuie să fie atent toți părinții sunt:
- Îngălbenirea părții albe a ochilor sau a pielii (icter)
- Urină închisă la culoare
- Fecale palide, de culoare gri
- Piele iritată
- Dureri musculare și articulare
- Febră
- Stare generală proastă
- Oboseală persistentă
- Pierderea poftei de mâncare
- Ddureri de burtă
Dr. Meera Chand, medic infecționist la UKHSA, atrage atenția că părinții trebuie să fie atenți chiar de la primele semne.
”În special la icter, dacă apare o nuanță galbenă în albul ochilor, contactați imediat medicul! Investigațiile noastre continuă să sugereze că există o asociere cu adenovirusul, iar studiile noastre testează această asociere în mod riguros”, spune ea.
”De asemenea, cercetăm și alți factori, inclusiv infecția anterioară cu SARS CoV 2 și lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri academicieni pentru a înțelege mecanismul leziunilor hepatice la copiii afectați”, a mai spus medicul.
Medicii au spus că investigarea cauzei este încă în curs și că adenovirusul este virusul cel mai frecvent detectat în probele testate.
Cu toate acestea, ei au subliniat că nu este obișnuit ca acest lucru să provoace hepatită. Există mai mult de 50 de tipuri de adenovirusuri, care provoacă cel mai frecvent răceala comună.
Dovezile recente, însă, sugerează că acei copii cu hepatită au fost infectați cu adenovirus tip 41 care provoacă simptome precum: dureri de burtă, vărsături, greață și diaree.
Aceasta apare înaintea semnelor de inflamație a ficatului, care pot include icter – îngălbenirea pielii și a ochilor.
Cele mai frecvente semne ale virusului sunt:
- Simptome comune de răceală și gripă
- Febră
- Durere de gât
- Bronşită
- Pneumonie
- Conjunctivită
- Probleme gastrice
Bolile grave sunt mai puțin frecvente în cazul virusurilor, dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu boli respiratorii sau cardiace existente prezintă un risc mai mare de a dezvolta simptome severe.
Semnele mai puțin frecvente includ inflamația sau infecția vezicii urinare și probleme care afectează creierul sau măduva spinării.
Hepatita este un efect secundar rar.
Igiena este importantă atunci când vine vorba de adenorvirusuri, atrag atenția specialiștii. Și asta deoarece acestea sunt răspândite prin contact personal apropiat, cum ar fi atingerea, dar și prin tuse, strănut, atingerea unor suprafețe contaminate.