Experți: Persoanele vacccinate cu Johnson & Johnson ar putea face o doză de rapel cu Pfizer sau Moderna, pe măsură ce varianta Delta devine dominantă

Persoanele vacccinate anti-COVID cu serul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea fi nevoite să mai facă o doză de rapel cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager Pfizer/BioNTech sau Moderna, pe măsură ce varianta Delta, mai contagioasă, devine dominantă, sunt de părere unii experți în boli infecțioase din SUA, relatează Reuters.

Unii dintre acești experți spun că au făcut-o deja ei înșiși, chiar și fără date publicate cu privire la siguranța și eficiența combinării a două vaccinuri diferite sau fără susținerea autorităților de reglementare a sănătății din SUA. Canada și unele țări europene permit deja oamenilor să se vaccineze cu două vaccinuri anti-COVID diferite.

Dezbaterea se concentrează asupra îngrijorării cu privire la protecția pe care o oferă Johnson & Johnson împotriva variantei Delta detectată pentru prima dată în India și care circulă acum la scară largă în multe țări. Delta, care a fost asociată și cu boli mai severe, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.

Nu există date substanțiale care să arate cât de protector este vaccinul J&J împotriva noii variante. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze ale vaccinurile Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei decât una.

Cel puțin șase de experți importanți în boli infecțioase au declarat că autoritățile de reglementare americane trebuie să abordeze problema în scurt timp.

„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puțin protejate împotriva bolii” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus profesorul Michael Lin, de la Stanford.

Centrul pentru prevenirea bolilor nu recomandă rapel, iar consilierii agenției au spus la o ședință publică de săptămâna aceasta că nu există încă dovezi semnificative că există o scădere a protecției vaccinurilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.