Experții Comisiei Europene ajută România să reorganizeze sistemul de transfuzii

Experți ai Comisiei Europene au venit la București să ajute la reorganizarea sistemului transfuzional. Pentru asta a fost organizat un seminar,  în cadrul căruia reprezentanții centrelor de transfuzii  din România trebuie să prezinte experților internaționali care sunt problemele cu care se confruntă. După două zile de discuții se va stabili o strategie comună, iar  soluțiile identificate vor fi implementate cu fonduri europene, spune ministrul Sănătății.

„Schimbatea a început de la modul în care am gândit reorganizarea sistemului de transfuzii. Modificarea legislativă este postată pe site-ul Ministerului Sănătății, dar pentru a putea aplica ceea ce noi am gândit ca strategie avem nevoie de experţii europeni, avem nevoie de Comisia Europeană pentru a ne asigura finanţarea, pentru că trebuie să facem o schimbare substanţială a modului în care gândim sistemul de transfuzii. S-a discutat foarte mult inclusiv despre colectarea plasmei. Un centru modern de transfuzii trebuie să poată să recolteze și sânge, să recolteze și plasmă”, a declarat Sorina Pintea la deschiderea seminarului.

Totul urmează să fie stabilit în detaliu,

„Noi avem astăzi experți tehnici, avem reprezentanții Comisiei Europene tocmai pentru a spune  „în centrul regional Timiș este nevoie de cinci unități de transfuzie, este nevoie de 20 de oameni, este nevoie de 10 caravane „. Deci vom pune aceste planuri pe hârtie până la ultima caravană de care este nevoie”, a precizat ministrul. Sorina Pintea a spus însă că refacerea centrelor regionale nu  se va întîmpla mai devreme de 2021.

 

Sistemul transfuzional din România nu e aliniat la legislația U.E. privind siguranța și calitatea

 

Stefaan van der Spiegel, șeful sectorului „Substanțe de Origine Umană” din  cadrul Departamentului de Sănătate și Siguranță Alimentară al Comisiei Europene a atras încă o dată atenția asupra problemelor majore pe care sistemul transfuzional din România le are.

„Știam și înainte de aderarea României la Uniunea Europeană că sunt probleme semnficative în ceea ce privește sistemul de transfuzii și am fost foarte triști și un pic supărați că aceleași probleme au fost confirmate și de auditul din 2017.  (…) În mod clar, sistemul de transfuzii din România nu e aliniat cu ceea ce prevede legislația europeană la capitolele siguranță și calitate. Principii  de care toți cetățenii Uniunii Europene ar trebui să beneficizieze”, a spus Stefaan van der Spiegel.

Acesta a adăugat că instituția europeană ar fi putut să se adreseze tribunalului din această cauză, dar a decis să spirjine România să redreseze sistemul, în loc să o dea în judecată, din două motive.

„Cei doi factori pe care i-am menționat sunt, pe de o parte, deschiderea și curajul de care ați dat dovadă să recunoașteți problemele și să începeți să lucrați pentru a le rezolva. Al doilea factor se referă la oamenii foarte dedicați și motivați din sistem, care chiar își doresc ca sistemul de transfuzii să funcționeze, în beneficiul cetățenilor. De aceea am decis că ne dorim cu adevărat să vă ajutăm”. a declarat reprezentantul Comisiei Europene.

 

Sorina Pintea: Sângele din România e sigur; care sunt problemele sistemului

 

„Sângele donat în România este bun și este sigur. Reprezentantul Comisiei Europene spunea că România nu s-a adaptat cerințelor europene în ceea ce privește siguranța pacientului și trasabilitatea”, a spus Sorina Pintea, întrebată dacă sângele din România este sigur pentru pacienți.

Potrivit ministrului Sănătății, există patru tipuri de probleme în ceea ce privește sistemul de transfuzii din țara noastră.

„Probleme legate de infrastructură, dotare și resurse umane. Al patrulea, nu mai vorbim, probleme de finanțare. Dar nu neapărat probleme de finanțare a activității, ci legate de numărul de persoane care lucrează într-un centru de transfuzii, pentru că, pentru a putea avea un centru de transfuzie performant e nevoie de personal care să asigure și continuitate acolo, adică sâmbătă, duminică. Locațiile în care funcționează centrele de transfuzii sunt nepotrivite pe alocuri desfășurării acestui tip de activitate. Aceste centru nu au mai fost dotate cu aparatură performantă de aperoximativ 10 ani. Apoi, resursa umană. S-a tot redus numărul de personal în aceste centre, fără să se țină cont de nevoia de sânge din județele respective, pentru că vorbim despre centre județene și centre regionale”, a declarat Sorina Pintea.

Iar minusurile sistemului nu se opresc aici.

„Din păcate, capacităţile de stoc şi de depozitare a sângelui nu sunt suficiente. De aceea, în proiectul pe care noi l-am postat pe site-ul Ministerul Sănătăţii ţinem cont şi de aceste aspecte. Apoi, probleme legate de trasabilitate. Știți foarte bine, au fost accidente transfuzionale care puteau fi evitate foarte ușor dacă sistemul pe care l-am gândit noi acum era implementat”, a spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a făcut apel la toți reprezentanții centrelor de transfuzii și pe specialiștii români  să prezinte experților străini situația reală din centrele de transfuzii, astfel încât soluțiile identificate să rezolve toate problemele reale cu care ne confruntăm în acest moment.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.