FABC a lansat un proiect pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer: o abordare unică în tratamentul cancerului

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) inițiază „o abordare unică în tratamentul cancerului atât în România cât și în Europa de Est prin proiectul: Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice”.

Proiectul se dorește a fi un demers care sintetizează concluziile specialiștilor oncologi din Europa și Statele Unite ale Americii, conform cărora medicamentele, tehnologia și cercetarea nu sunt suficiente în lupta cu această maladie atunci când calitatea vieții pacientului oncologic este afectată, se arată într-un comunicat al FABC.

Proiectul pilot „Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” va fi implementat în colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din țară. La Institutul Oncologic București proiectul este deja în curs de implementare urmând a fi preluat de Institutul Regional de Oncologie Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului.

„Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, precizează coordonatoarea acestui proiect, Roxana Raluca Bârzu.

Nutriția Oncologică

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică tuturor pacienților oncologici care sunt în terapie la Institut.

Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutrițională, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni care sunt specializați în nutriția pacientului cu afecțiuni oncologice, se mai arată în comunicatul citat.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația de pe surse îndoielnice și ajung să intre în terapie dezechilibrați din punct de vedere nutrițional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alții încep să creadă că soluția constă în așa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desființam cu ajutorul specialiștilor nutriționiști și dieteticieni aceste mituri”, a explicat Roxana Raluca Bârzu.

Cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică, susține coordonatoarea proiectului, vor fi elaborate noi meniuri pentru pacientul oncologic și va fi dotată bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, dar vor fi inițiate și ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni.

„Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București“ a mai precizat coordonatoarea proiectului.

Consilierea psihologică

În lupta cu cancerul este foarte importantă păstrarea stimei de sine. Mulți pacienți trăiesc sentimente și emoții contradictorii: se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează și își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele, precizează sursa citată.

În cadrul acestei etape, pacienții vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar și de grup. Tot în cadrul acestei etape inițiatorii au în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vor fi oferite proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

Managementul terapiei limfedemului și recuperare fizică medicală

În această etapă, se precizează în comunicat, pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală.

Inițiatorii își propun să pună la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizica medicală dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici să poată socializa, să aibă acces la o bibliotecă și eventual chiar la un mic cinema.

Toate studiile din ultimii ani acordă o importanță din ce în ce mai mare acestor 3 direcții descrise pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieții pacienților oncologici în timpul terapiilor, mai precizează comunicatul transmis de FABC.

„Scopul final al proiectului inițiat și implementat de FABC este că aceasta noua abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, citat în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.