„Factură surpriză”: câți americani plătesc suplimentar după o operaţie chirurgicală

Unul din cinci pacienţi din Statele Unite primeşte o „factură surpriză”, în sumă medie de 2.000 de dolari, după o operaţie chirurgicală într-un spital, deşi aceasta este acoperită de asigurarea medicală, se arată într-un studiu citat de AFP.

Statele americane au început să adopte legi împotriva acestei practici, însă nu există nicio legislaţie la nivel federal.

Practica ilustrează opacitatea şi lipsa de transparenţă a sistemului de sănătate american, unde este foarte dificil pentru pacienţi să cunoască în avans sumele care vor trebui plătite după o intervenţie chirurgicală, chiar şi dacă dispun de asigurare medicală.

Totodată, acesta este și unul dintre numeroasele motive pentru care mai mulţi candidaţi democraţi la Casa Albă doresc revizuirea sistemului de sănătate cu o asigurare medicală publică, în care guvernul federal ar stabili tarifele.

Studiul publicat marţi în revista Jama  vizează 350.000 de pacienţi care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. Asiguratorul acestor pacienţi le-a furnizat cercetătorilor sumele facturate de medicii şi spitalele implicate. De fiecare dată, medicul sau spitalul se aflau în reţeaua acoperită de asigurator, ceea ce înseamnă un tarif preferenţial, negociat în avans.

Explicația constă în faptul că 20% dintre operaţii au generat o factură de la un specialist sau de la un membru al personalului medical „în afara reţelei”, de exemplu, un anestezist care nu este angajat al spitalului, ci prestator de servicii, care nu are stabilit un acord privind tariful cu asiguratorul. În acest caz, anestezistul îşi facturează serviciile la preţul pe care îl consideră potrivit, iar asiguratorul rambursează numai ceea ce consideră rezonabil.

Diferenţa dintre cele două sume se regăseşte în factura trimisă pacientului, cunoscută sub numele de „factură surpriză”.

Pe lângă plata anesteziştilor, facturile au fost adesea emise de asistenţi medicali de chirurgie, care au facturat în medie 3.633 dolari pe procedură.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.