Facultatea de Medicină din Lille a suspendat eliberarea de certificate de homeopatie pentru anul universitar 2018–2019, după cum a confirmat decanul facultății pentru ziarul Le Figaro. Decanul Facultății de Medicină, Didier Gosset, spune că este vorba de o măsură care are legătură cu actualul context științific și pedagogic: „Constatăm că noi predăm medicina bazată pe dovezi, ținem la rigoare științifică, dar trebuie să constatăm că, în paralel, homeopatia nu a evoluat, că este o doctrină care a rămas la marginea mișcării științifice, că studiile sunt rare, nu sunt solide și să ne menținem cursurile ar însemna să girăm pentru ea”.
În plin scandal, ministerul francez al sănătății a cerut Autorității de sănătate să evalueze eficacitatea homeopatiei și așteaptă un răspuns până la finalul lunii februarie. Medicii care susțin homeopatia au depus o plângere la Consiliul asociației medicale. Zeci de proceduri sunt în curs de desfășurare, mai scrie Le Figaro.
Spre deosebire de alte medicamente, produsele homeopatice au primit o derogare care le scutește de demonstrarea științifică a eficacității lor. De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute remedii homeopate pentru răceală și gripă, Oscillococcinum, recomandat împotriva gripei și a stărilor gripale, se prepară plecând de la un extract din ficat și inimă de Anas barbariae (rață sălbatică) diluat apoi de două sute de ori, până ce, conform principiilor fizicii, nu rămâne nicio moleculă de substanță în afară de apa folosită la diluții și de lactoza și glucoza care dau consistență biluțelor de produs homeopatic.