Farmaciile independente riscă blocajul financiar. Cer respectarea termenelor de plată a medicamentelor decontate

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a trimis o adresă către Ministerul Finanțelor Publice şi către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin care solicită respectarea termenelor de plată a medicamentelor eliberate de farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației, întârzierea în plata acestor medicamente , de data aceasta cu peste o lună şi jumătate, aduce prejudicii grave farmaciilor independente care pot intra în blocaj financiar și pot ajunge chiar la suspendarea activității, cu efecte negative asupra accesului pacienților la medicamente, precum și asupra personalului farmaceutic.

Reprezentanții Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica au explicat că blocajul financiar este o realitate pentru farmaciile independente din cauza mai multor factori.

Unul dintre factori este acela că pentru protejarea personalului farmaceutic, cât și a populației, farmaciile comunitare au realizat investiții suplimentare pentru reamenajarea spațiului, precum paravane de protecție, modificarea structurii ușilor de acces, dotarea farmaciei cu geam de gardă, pentru achiziționarea materialelor de protecție a personalului (măști, mănuși, halate, bonete, etc, și pentru dotarea farmaciei cu materiale de dezinfectare, precum soluții dezinfectante sau lămpi UV.

De asemenea, potrivit Asociației, un alt factor este acela că mai puţini pacienţi trec pragul farmaciilor, fie din cauza restricțiilor de deplasare impuse de autorități, fie din cauza problemelor financiare cu care se confruntă populația.

Totodată, furnizorii de medicamente și produse de protecție au scurtat termenele de plată pentru facturi sau chiar au impus plata pe loc sau plata în avans a produselor achiziționate, au precizat reprezentanții Asociației.

Aceștia au adăugat că un alt factor al blocajului financiar îl reprezintă lipsa numeroaselor medicamente pentru boli cronice pune o presiune suplimentară asupra farmaciștilor, care sunt cu atât mai expuși cu cât pacienții, din păcate, trebuie să caute medicamentele necesare din farmacie în farmacie.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.