FASMR: Organizarea rezidențiatului anul acesta, noua miză pentru absolvenți

Reprezentanții studenților în medicină s-au resemnat cu idea unei noi amânări a rezidențiatului, dar insistă asupra faptului că acesta trebuie organizat până la finalul anului. Altfel, sistemul va fi cuprins de haos, avertizează Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

„Este o situație nefericită. Ne dăm seama că încă mai sunt șanse să se poată da pe 8 decembrie, dar doar dacă, prin absurd, cumva, se rezolvă repede. Altfel, se va muta ori pe 15 decembrie, ceea ce nu ar fi foarte rău, ar fi relativ în regulă, ori în 2020, ceea ce înseamnă că deja nu mai avem o certitudine când va fi. Va fi în ianuarie, februarie, va fi repede, vor intra în ianuarie în spitale sau nu? Ar fi un foarte mare haos”, a avertizat Teodor Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România.

În plus, reprezentanții studenților cer modificări ale proiectului legislativ ajuns la Camera Deputaților.

„În momentul de față, apelul este ca acea modificare de lege să treacă repede, dar trebuie să treacă și bine. Varianta trecută de Senat are foarte multe erori, au fost multe probleme. Noi am făcut o serie de propuneri pentru ca să nu treacă o variantă nefericită de Camera Deputaților”, a adăugat președintele FASMR.

 

Examenul de rezidențiat riscă să fie amânat din nou

 

Așa cum Sănătatea Press Group a anunțat în exclusivitate, examenul de rezidențiat se îndreaptă către o nouă amânare. Semnalul de alarmă a fost tras de conf. dr. Florin Buicu, care a explicat că proiectul nu va putea trece prin plenul Camerei Deputaților mai devreme de săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că nu va fi publicat la timp în Monitorul Oficial.

„Problema e că degeaba se discută astăzi sau mâine pentru că de mâine deja încep audierile miniștrilor și nu va fi plen. Nefiind plen, nicio modificare nu va putea să treacă de Camera Deputaților. Astfel încât, termenul acela, propus inițial pentru data de 8 decembrie, practic este depășit. Ar fi fost necesar ca săptămâna viitoare să apară în Monitorul Oficial deciziile, astfel încât examenul să fie pe 8. Dacă e depășit acest termen, având în vedere că vorbim inclusiv de înscrierea candidaților la examenul de rezidențiat, înseamnă că data de 8 decembrie nu va mai fi data examenului de rezidențiat. Probabil va fi o nouă amânare”, a declarat președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

La rândul său, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului, dr. Laszlo Attila, a confirmat că, în aceste condiții, ”va fi foarte greu de ținut inclusiv termenul de 8 decembrie”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.