FDA le recomandă medicilor să oprească tratamentul pentru hepatita C, dacă apar semne de deteriorare a funcției hepatice

Autoritățile americane au identificat 63 de cazuri de deteriorare a funcției hepatice, numită decompensare, la pacienți care foloseau medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi împotriva hepatitei C, medicamente produse de companiile farmaceutice Merck, Gilead și AbbVie.

Unele dintre cazuri au dus la insuficiență hepatică sau deces, precizează Food and Drug Administration (FDA, autoritatea americană care se ocupă de reglementarea medicamentelor), într-un comunicat.

În multe dintre cazurile raportate, insuficiența hepatică a apărut la pacienții care prezentau semne și simptome de boală hepatică moderată până la severă sau alte probleme hepatice grave și nu ar fi trebuit să fie tratate cu aceste medicamente, atrag atenția autoritățile americane.

Astfel, în unele cazuri, pacienții raportaseră că nu au ciroză sau cicatrizare hepatică, ori ciroză cu insuficiență hepatică ușoară (ciroză compensată), dar aveau indicații de boală hepatică avansată sau factori de risc pentru insuficiență hepatică, cum ar fi scăderea trombocitelor, hipertensiune arterială portală (presiune crescută în vena portală, vena care transportă sânge de la organele digestive la ficat) cauzată de blocarea fluxului sanguin prin ficat, abuzul de alcool sau alte boli medicale grave asociate cu probleme hepatice importante înainte de începerea tratamentului. La majoritatea pacienților, simptomele au dispărut sau s-au ameliorat după renunțarea la tratament.

În aceste condiții, medicii ar trebui să oprească administrarea medicamentelor vizate la pacienții care prezintă semne și simptome ale deteriorării funcției hepatice, atrage atenția FDA.

La rândul lor, pacienții ar trebui să înțeleagă că riscurile dezvoltării unor afecțiuni hepatice este rar și nu ar trebui să renunțe la tratamentul cu medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi fără a discuta mai întâi cu un profesionist.

Companiile producătoare nu au răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii, informează agenția de presă.

FDA va continua să monitorizeze această situație.

„Virusul Hepatitei C rămâne o problemă importantă de sănătate publică, iar opțiunile terapeutice eficiente au ajutat pacienții să primească tratamente curative importante”, a declarat directorul Diviziei Produse Antivirale din cadrul FDA’s Center for Drug Evaluation and Research, Debra Birnkrant.

 

OMS: Hepatita omoară 1,4 milioane de oameni pe an

 

Hepatita virală B și C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume și provoacă 1,4 milioane de decese pe an.

După tuberculoză, hepatita este cea de-a doua boală infecțioasă care ucide, iar de nouă ori mai mulți oameni sunt infectați cu hepatită decât cu HIV, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), făcute publice cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei. Numai în anul 2017, peste 2,8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de hepatită.

Hepatita poate fi prevenită, tratată și, în cazul hepatitei C, poate fi vindecată. Cu toate acestea, peste 80% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită nu beneficiază de servicii de prevenire, testare și tratament, avertizează OMS.

 

România, cu cele mai multe cazuri de hepatita C din Europa

 

Infecția cu virus hepatitic C produce zilnic 400 de victime la nivel european şi se estimează că aproximativ 14 milioane de europeni trăiesc cu această infecție, potrivit statisticilor OMS.

Numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C în România este de aproximativ 660 de mii. 75% din acestea nu știu că sunt purtători, iar din cei 25% care sunt diagnosticați doar 3 până la 5% au acces la tratament.

De asemenea, ţara noastră înregistrează un număr mare de decese generate de ciroze, o evoluție negativă a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.