FDA și-a dat acordul pentru ca un joc video să poată fi prescris ca tratament pentru deficitul de atenţie şi hiperactivitate (ADHD)

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA) a dat în premieră undă verde medicilor să poată prescrie ca tratament un joc video în cazul tulburării de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD).

Este vorba de jocul video EndeavorRx, produs de Akili Interactive, ce constă în completarea unor misiuni în diferite scenarii şi trecând peste numeroase obstacole ce apar în calea protagonistului.

Autorizaţia FDA, acordată după şapte ani de studii clinice pe un număr de peste 600 de băieţi şi fete, permite ca jocul video să fie anunţat ca terapie digitală pentru a ameliora capacitatea de atenţie a copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani care suferă de ADHD, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„EndeavorRx oferă o opţiune care nu necesită medicaţie pentru a ameliora simptomele asociate tulburării ADHD la copii şi este un exemplu important de evoluţie în domeniul terapiilor digitale”, notează într-un comunicat directorul Centrului pentru Device-uri şi Sănătate Radiologică al FDA, Jeffrey Shuren.

Jocul video va fi disponibil doar cu prescripţie medicală iar compania producătoare a deschis deja o listă pe site-ul său pentru a se putea înscrie cei care vor să aibă acces la acest tratament după lansarea sa pe piaţă.

Se estimează că tulburările ADHD afectează în prezent 4 milioane de fete şi băieţi cu vârste între 7 şi 11 ani din SUA, care prezintă simptome precum dificultatea de a rămâne concentraţi şi de controlarea comportamentului, precum şi un nivel foarte ridicat de activitate.

Unul din aceste studii desfăşurate timp de şapte ani, care s-a încheiat cu aprobarea jocului EndeavorRx ca tratament medical, arată că o treime dintre copiii care urmează această terapie (constând în practicarea acestui joc timp de 25 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână pe o perioadă de patru săptămâni) au înregistrat o creştere semnificativă a atenţiei.

Totuşi, studiul avertizează asupra unor posibile efecte secundare precum frustrare sau dureri de cap.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.