FDA SUA: Americanii pot face doza de rapel cu un ser anti-COVID-19 diferit față de cel utilizat inițial

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat miercuri utilizarea pentru doza de rapel. Până în prezent, Statele Unite nu permiteau „amestecarea” vaccinurilor.

FDA a anunţat că va permite rapelul pentru toate persoanele cu vârsta de cel puţin 18 ani vaccinate iniţial cu Johnson & Johnson, dar și pentru anumite categorii de populaţie cu risc vaccinate cu Moderna, în special persoanele în vârstă, informează AFP, potrivit Agerpres.

În urmă cu o lună FDA autoriza cea de-a treia doze de vaccin pentru anumite persoane cu risc vaccinate cu serul Pfizer.

Anunţul FDA este susceptibil să îi intereseze pe cei peste 15 milioane de americani care au primit vaccinul în doză unică de la Johnson&Johnson.

Săptămâna trecută, un studiu american sugera că persoanele care au primit vaccinul Johnson&Johnson ar putea fi interesate de primirea unei doze de rapel dintr-un alt vaccin, cu ARN mesager, pentru a beneficia de o creştere mai mare a nivelului lor de anticorpi.

Astfel, toate persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani care au primit o doză de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson, în urmă cu cel puţin două luni, vor putea primi o doză suplimentară din același tip de vaccin sau de la Moderna sau Pfizer.

În ceea ce privește populaţia vaccinată cu Moderna în urmă cu cel puţin şase luni, în cazul acesteia pot primi un rapel trei categorii de persoane, respectiv toţi cei cu vârsta peste 65 de ani, cei cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani care prezintă un „risc crescut” de a dezvolta o formă severă a bolii și cei a căror muncă sau situaţie implică expunerea „frecventă” la virus.

Aceleaşi definiţii au fost adoptate pentru rapelul cu Pfizer.

Ultima categorie îi include pe lucrătorii din supermarketuri, lucrătorii din domeniul sănătăţii, deţinuţii şi persoanele fără adăpost, potrivit sursei citate.

Doza de rapel a vaccinului Moderna va fi de fapt o jumătate de doză (50 micrograme faţă de 100 pentru cele două injecţii iniţiale).

În Statele Unite sunt disponibile vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.