Federația Asociațiilor Studenților Farmacişti din România solicită reevaluarea și actualizarea bibliografiei examenului de rezidențiat

Federația Asociațiilor Studenților Farmacişti din România (FASFR) solicită reevaluarea și actualizarea bibliografiei examenului de rezidențiat, fiind considerată neactualizată și neconformă cu realitatea exercitării profesiei de farmacist la nivel de standarde europene.

“Accentuăm necesitatea și importanța formării profesionale de calitate a viitorilor și singurilor specialiști în domeniul medicamentului prin acordarea unei atenții sporite de către autoritățile statului și decidenții implicați în formularea curriculelor și metodologiilor pentru Programul de Rezidențiat”, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Studenților Farmacişti din România.

Solicitarea vine după ce Alianța Studenților din Domeniul Sănătății, compusă din FSMDR – Federația Studenților la Medicină Dentară din România (FSMDR), FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) și FASFR – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), a desfășurat o consultare publică a studenților și rezidenților din cele trei profesii.

În urma centralizării răspunsurilor studenților și rezidenților farmaciști, Federația Asociațiilor Studenților Farmacişti din România (FASFR) a identificat nevoile comune referitoare la rezidențiat.

„Părerile exprimate scot în evidență necesitatea reevaluării și actualizării bibliografiei Examenului de Rezidențiat, fiind considerată neactualizată și neconformă cu realitatea exercitării profesiei de farmacist la nivel de standarde europene. O importanță fundamentală în prezent o are elaborarea curriculelor pentru specialitățile Farmacie generală și Industrie farmaceutică și Cosmetică. În concluzie, accentuăm necesitatea și importanța formării profesionale de calitate a viitorilor și singurilor specialiști în domeniul medicamentului prin acordarea unei atenții sporite de către autoritățile statului și decidenții implicați în formularea curriculelor și metodologiilor pentru Programul de Rezidențiat”, se arată în comunicatul Federației.

Potrivit aceleiaşi surse, ca urmare a numeroaselor nemulțumiri ale studenților și multiplelor modificări din ultimii ani, precum și necesitatea certitudinii în privința Examenului de Rezidențiat, studenţii consideră necesară introducerea într-o comisie multidisciplinară a reprezentanților studenților și farmaciștilor rezidenți pentru soluționarea dezideratelor celor care susțin examenul de rezidențiat.

Forma actuală a examenului de rezidențiat, impediment major

Studenţii susţin că forma actuală a examenului de rezidențiat reprezintă un impediment major pentru cei din an terminal și viitoarele generații care iau în considerare continuarea specialităților din domeniul farmaceutic, datorită unei strategii bazate pe conceptul de memorare și utilizarea unor resurse de învățare care nu sunt raportate la nevoile actuale din sistemul de sănătate.

Totodată, rezidenții și studenții farmaciști atrag atenția asupra actualizării materialelor bibliografice.

“În vederea atingerii unor standarde contemporane europene, se prezintă ca o necesitate asiduă reevaluarea și actualizarea bibliografiei prezente în funcție de nevoile curente ale sistemului de sănătate din România. Este necesară unificarea totală a materialelor bibliografice și realizarea unui material comun de tip Compendium, iar uniformizarea conținutului în cadrul aceleiași surse bibliografice, cât și între sursele bibliografice, datorită neconformității informațiilor între capitole, reprezintă o nevoie. Procesul de aliniere la standardele actuale se poate accelera prin introducerea în programele de rezidențiat de farmacie a unor stagii teoretice privind cadrul legislativ al specialităților de farmacie în UE și non-UE”, se arată în comunicatul Federaţiei.

Lipsa inserţiei profesionale a absolvenţilor

De altfel, studenţii reclamă că sistemul național de sănătate evidențiază o lipsă a inserției profesionale a absolvenților programelor de rezidențiat din cauza numărului mic de posturi destinate farmaciștilor specialiști prezenți în spitalele și instituțiile sanitare de stat.

Alianța Studenților din Domeniul Sănătății compusă din FSMDR – Federația Studenților la Medicină Dentară din România (FSMDR), FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) și FASFR – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) a desfășurat o consultare publică a studenților și rezidenților din cele trei profesii.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.