Federația Sanitas: Aproape jumătate din spitalele nominalizate pentru tratarea pacienților cu COVID-19 nu a acordat sporul de 55-85% până la acest moment

Federația Sanitas din România a constatat, în urma unei analizei la nivel național, că aproape jumătate din spitalele nominalizate pentru tratarea pacienților cu COVID-19 nu a acordat sporul de 55-85% până la acest moment.

În acest context, Federația Sanitas declanșează acțiunea care va duce la chemarea în judecată a acestor unități sanitare pentru recuperarea drepturilor neacordate membrilor săi de sindicat.

”Atât Legea salarizării unitare 153/ 2017, cât și Regulamentul de sporuri prevăd în situația epidemiilor grave acordarea unui spor, pentru personalul medical și auxiliar implicat în prevenirea și tratarea acestor epidemii, cuprins între 55% și 85%. O parte dintre unitățile sanitare au înțeles să acorde acest spor, vorbesc doar despre spitalele aflate în subordinea autorităților publice locale, și nu toate acestea, dar cele din subordinea Ministerului Sănătății nu au acordat acest spor deși, în opinia noastră, el trebuia acordat cel puțin de la data la care Organizația Mondială a Sănătății a oficializat pandemia”, a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Călărași, Harghita, Ialomița, Ilfov, printre județele în care nu s-a acordat sporul cuprins între de 55% și 85%

În ceea ce privește județele în care acest spor nu a fost acordat, Iulian pope a declarat: Caraș – Severin nu a acordat acest spor, Călărași, Harghita, Ialomița, Ilfov, Mureș doar parțial, doar într-un spital mic au acordat, Vrancea, Suceava, Botoșani. La București doar spitalul aflat în subordinea Primăriei au acordat acest spor, vorbesc de Spitalul Victor Babeș. Celălalt spital, Institutul Matei Balș, nu a acordat sporul. Nici Maternitatea Bucur nua  acordat acest spor dșsi e spital suport COVID. În județul Vâlcea, sporul a fost acordat parțial. Deci aproape jumătate dintre județe nu au acordat acest sport deși el e prevăzut. (…) Și DSP-urile sunt îndreptățite să primească acest spor dar, după știința noastră, niciun DSP nu a acordat acest spor.”

Iulian Pope: Noi am argumentat juridic fiecare unitate sanitară în parte și am spus că sunt îndeplinite condițiile legale de acordare a acestui spor

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas a mai subliniat că unitățile sanitare au fost înștiințate de către Federația Sanitas cu privire la îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestui spor, însă răspunsul a fost diferit în funcție de fiecare unitate sanitară în parte.

”Noi am argumentat juridic fiecare unitate sanitară în parte și am spus că sunt îndeplinite condițiile legale de acordare a acestui spor. Unele dintre unități ne-au răspuns că Ministerul nu a emis Ordinul de stabilire a epidemiei la nivel național și atunci ne-au îndreptat și împotriva Ministerului, altele nu ne-au răspuns deloc, unele unități au acordat acest spor și îl acordă în continuare. (…) Pe de altă parte, prin sindicatele afiliate Federației Sanitas, pentru că aici vorbim de un drept de natură salarială și atunci este un conflict de muncă, este un proces care vizează relațiile de muncă, iar în aceste condiții trebuie să chemăm în judecată fiecare instituție în parte. Acest lucru îl vom face prin sindicatele afiliate. Pe noi legea ne obligă să avem mandate din partea membrilor de sindicat să îi reprezentăm în instanță pentru obținerea acestor drepturi de natură salarială și vom deschide proces în toate unitățile unde nu s-a acordat acest spor”, a mai adăugat Iulian Pope.

Totodată, reprezentantul Sanitas a explicat și ce înseamnă acest spor pentru fiecare categorie de personal medical.

”Dacă vorbim despre medici, vorbim de un spor de minim de 55% la un salariu de 15.000 lei sau 14.000 lei, în funcție de treapta de salarizare, cuprins între 12.000 și 15.000 lei. Dacă vorbim despre asistenți, la fel un spor la salariul lor de bază, adică 55% însemnând undeva la 2.000 și 3.000 de lei. La infirmieri, 1.000 – 1.200 – 1.300 lei în funcție de treapta de salarizare”, a precizat Iulian Pope.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.