Federația ”Solidaritatea Sanitară” se opune inițiativei de ”naționalizare” a asigurărilor sociale de sănătate

Reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” se opun inițiativei Guvernului prin care, spun aceștia, se intenționează o accentuare a etatizării administrării Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) prin creșterea numărului de reprezentanți ai statului în Consiliul de Administrație (CA) al CNAS de la 4 la 6 (2 urmând să fie numiți de Preşedintele României, iar 3 de primul-ministru), caracterizând această măsură drept una de continuare a procesului de ” naționalizare a FNUASS, statul preluând controlul fondului de asigurări sociale de sănătate”.

În aceste condiții, Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită administrarea FNUASS de reprezentanții celor care contribuie la acest fond.

Guvernul a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care, printre altele, intenționează o accentuare a etatizării (și politizării) administrării Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) prin creșterea numărului de reprezentanți ai statului în Consiliul de Administrație (CA) al CNAS de la 4 la 6 (2 urmând să fie numiți de Preşedintele României, iar 3 de primul-ministru). Putem astfel constata că un guvern care anunță public măsuri cu caracter liberal, prin această măsură continuă de fapt procesul de naționalizare a FNUASS, statul preluând controlul fondului de asigurări sociale de sănătate. Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune acestei inițiative, solicitând administrarea FNUASS de reprezentanții celor care contribuie la acest fond, respectiv creșterea numărului reprezentanților lucrătorilor în CA al CNASS la 5 (cinci)/revenirea la numărul inițial de reprezentanți. Această regulă de reprezentare trebuie să fie aplicabilă și Adunării reprezentanţilor”, se arată într-un comunicat de presă al Federației.

Reprezentanții Federației susțin că procesul de accentuare a etatizării intenționat prin proiectul de OUG ridică și o problemă privind rolul puterilor în stat.

”Asemenea oricărui fond de asigurări sociale constituit prin contribuția asiguraților, CA al CNAS este o structură menită să reprezinte interesele contributorilor la FNUASS. Începând cu ianuarie 2018 principalii contributori la acest fond sunt lucrătorii, reprezentarea acestora trebuind să fie făcută de către confederațiile sindicale reprezentative la nivel național. Componența CA al CNAS trebuie să fie identică cu cea a Consiliilor de Administrație ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate în privința reprezentării lucrătorilor. Reamintim că la înființarea FNUASS și a CNAS a fost avută în vedere reprezentarea contributorilor, acesta fiind un principiu european de funcționare a unor astfel de fonduri de asigurări sociale.  Atât forma actuală cât și cea care ar rezulta în urma adoptării OUG în forma inițială încalcă principiul reprezentării proporționale a contributorilor în Consiliul de Administrație al CNAS”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.