Federația „Solidaritatea Sanitară”: Spitalele publice luptă împotriva pandemiei cu un deficit de 40.000 de salariați

Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția asupra deficitului de personal din spitalele publice.

Deficitul de personal la nivel național este de 17,46%; spitalele publice au intrat în lupta împotriva pandemiei COVID 19 cu cca. 40.000 de salariați mai puțini decât cel prevăzut de normative. Cele mai afectate zone sunt exact cele în care ponderea remigrării românilor din țările occidentale este cea mai mare (acestea urmând să fie, conform estimărilor noastre, cele mai afectate de pandemie).”, se arată într-un comunicat al federației.

Aceste informații oferă atât o perspectivă de ansamblu asupra resurselor umane de care dispune sistemul sanitar cât și datele privind situațiile existente la nivel local.

Analiza Federației “Solidaritatea Sanitară” arată că cel mai mare deficit de personal este înregistrat în zona de Nord-Est, cu 19.96%, urmată de Sud-Vest Oltenia 19,55%, Sud-Est (18,99%) și București-Ilfov, unde de asemenea se înregistrează un deficit ridicat, de 19,40%. Zonele cu cel mai mic deficit sunt Nord-Vest (13,53%) și Centru (14,27%). În vestul țării (16,42%) și în zona Sud-Muntenia (16,81%), valorile sunt medii.

În baza acestor informații poate fi estimat în timp real impactul diferitelor situații ivite, cum ar fi cel al accidentului de muncă colectiv petrecut la Spitalul Județean Suceava, atenționează federația.

„Pentru a sublinia importanța acestui demers reamintim faptul că, din nefericire, realitatea a confirmat toate informațiile publicate anterior de noi în privința deficitului de echipamente individuale de protecție cu care se confruntă salariații din sănătate. Indiferența decidenților în fața acestor informații a făcut deja foarte multe victime. Ascultați-ne până nu este prea târziu!”, se mai arată în comunicat.

Acțiunea face parte din Strategia Federației „Solidaritatea Sanitară” de apărare a salariaților din sănătate împotriva pandemiei COVID 19, ce include culegerea și publicarea informațiilor relevante, propunerile de modificare a politicilor publice în domeniu.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.