Femeile care rămân însărcinate prin tehnici de reproducere asistată au un risc mai mare de diabet gestațional – studiu

Femeile care nasc un singur copil, după ce folosesc tehnici de reproducere asistată, inclusiv fertilizare in vitro, sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional decât cele care concep natural, potrivit unei meta-analize ce implică aproximativ două milioane de sarcini.

Analiza a fost prezentată astăzi la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), ce are loc la Barcelona.

Echipa Sănătatea Press Group este prezentă la întâlnirea de anul acesta și transmite cele mai noi informații, precum și interviuri cu medici și cercetători de renume, pe platformele sale SănătateaTV.ro și RoHealth Review.

Studiul a arătat un risc mai mare cu 53% de diabet gestațional la femeile care au rămas însărcinate folosind tehnici de reproducere asistată (4.776 din 63.760 de femei), față de cele care au conceput natural ( 158.526 din 1.870.734).

 

Contextul studiului

 

Peste opt milioane de copii s-au născut prin tehnici de reproducere asistată, în lume, din 1978 încoace. Estimările arată că peste jumătate de milion de copii se nasc în prezent, anual, prin fertivilizare in-vitro și injectarea intracitoplasmică de spermatozoizi – o procedură prin care un singur spermatozoid este infectat direct în ovul.

Sarcinile obținute prin reproducere asistată sunt asociate cu mai multe complicații obstretice și perinatale, precum preeclampsia, anomalii placentare, necesitatea de cezariană, naștere prematură sau greutate scăzută la naștere. Însă, până acum, nu era clar dacă aceste tehnici sunt legate de diabetul gestațional, iar sutdiile anterior au oferit rezultate contradictorii.

În lucrarea prezentată astăzi, dr. Panagiotis Anagnostis de la Universitatea Aristotel, din Salonic, împreună cu colegii săi, au făcut o meta-analiză sistematică a studiilor transversale, comparând riscul de diabet gestațional la sarcinile monofetale obținute prin fertivilizare in-vitro sau injectarea intracitoplasmică de spermatozoizi cu cel al sarcinilor obținute prin concepție spontană.

 

Datele studiului

 

Analizând datele de la 38 de studii, ce au implicat aproape două milioane de femei și 163.302 cazuri de diabet gestațional, cercetătorii au descoperit că femeile care au dat naștere unui singur copil după reproducere asistată au un risc cu 53% mai mare de a dezvolta diabet gestațional decât cele care au conceput natural.

Analize suplimentare vizând 17 studii, care au implicat 21.606 femei, în care au fost luatr în calcul vârsta, înălțimea, dacă fumau sau nu, precum și originea etnică, au arătat că femeile care au urmat tehnici de reproducere asistată au un riscu cu 42% mai mare de a dezvolta diabet gestațional.

 

Concluziile studiului

 

”Evaluarea riguroasă a celor mai bune dovezi disponibile până acum arată că sarcinile monofetale obținute prin fertilizare in vitro sunt corelate cu un risc crescut de a dezvolta diabet gestațional, comparabil cu sarcinile concepute natural”, a explicat dr. Anagnotics.

”Mecanismul exact nu este clar și nu este înțeles în totalitate dacă riscul este legat de statutul de infertilitate al cuplurilor sau intervenției medicale”, a adăugat el. Într-un interviu acordat RoHealth Review și SănătateaTV.ro, medicul a precizat că ar putea fi vorba de progesteronul administrat înainte de fertilizare sau de o deficiență de vitamina D.

Autorii studiului au subliniat că nu este clar dacă este vorba despre o relație cauză-efect și și-au exprimat speranța că noi studii vor oferi noi clarificări.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.