Femeile chirurg, pericol mai mare de infertilitate din cauza fumului și a radiațiilor din sălile de operații

Femeile chirurg se confruntă cu riscuri mai mari de infertilitate sau complicații ale sarcinii decât populația generală, deoarece sunt expuse la „fumul chirurgical” și radiații toxice în sala de operație, sugerează un nou studiu al cercetătorilor de la Clinica Mayo. Aceștia avertizează că eforturile de reducere a acestor riscuri nu sunt suficiente, deși problema este cunoscută de mult timp.

În timpul operațiilor, chirurgii pot inhala 25 de substanțe chimice, iar multe dintre ele pot crește riscul de infertilitate al femeilor sau pot cauza probleme precum greutatea mică a bebelușului la naștere sau naștere prematură.

Autorii studiului cer ca spitalele să ia măsuri precum introducerea unor sisteme de avertizare și sisteme de ventilație mai bune pentru a ajuta la protejarea femeilor.

 

Expunerea la radiații scade riscul femeilor de a rămâne însărcinate

 

În prezent, femeile reprezintă o parte substanțială a forței de muncă în domeniul chirurgiei atât în Statele Unite cât și în restul lumii. De exemplu, în SUA, aproape 21 la sută dintre chirurgii generali sunt acum femei, un salt semnificativ de la 13,6 la sută, procent înregistrat în urmă cu un deceniu.

În general, vârsta la care femeile americane nasc primul copil a crescut în timp – iar chirurgii de sex feminin tind să întârzie și mai mult acest moment. Conform unui sondaj din 2012, vârsta medie la care femeile chirurgi au rămas însărcinate a fost de 33, comparativ cu 26 pentru populația generală.

Întârzierea acestui moment și zilele lungi și stresante de muncă sunt cauze care duc la creșterea riscului de infertilitate sau de complicații ale sarcinilor. În cazul chirurgilor, lor li se adaugă și anumite riscuri profesionale unice.

Aproape de trei ori mai multe femei chirurg au probleme în a rămâne însărcinate, comparativ cu populația generală, potrivit aceluiași sondaj, realizat de Clinica Mayo, în 2012.

Pentru noul studiu, Clinica Mayo a examinat o serie de articole de cercetare anterioare despre fertilitate, complicații ale sarcinii și diferitele substanțe la care sunt expuse femeile în sala de operație. Cercetătorii au identificat șase categorii totale de riscuri potențiale, dintre care patru ar putea avea consecințe substanțiale pentru chirurgii de sex feminin care doresc să aibă copii.

Deloc surprinzător, cercetătorii au descoperit că expunerea la radiații în sălile de operații a reprezentat riscuri pentru femei, atât în ceea ce privește șansele de a rămâne însărcinate, cât și pentru sănătatea fetusului în curs de dezvoltare.

În plus, expunerea chirurgilor de sex feminin la radiații poate crește riscurile fetusului de a muri în uter și poate provoca probleme de creștere în timpul sarcinii, defecte de naștere, microcefalie și probleme cognitive, precum și un risc mai mare de apariție a cancerului în timpul copilăriei.

Pentru a reduce aceste riscuri, echipa Clinicii Mayo a recomandat ca expunerea la radiații să fie limitată la praguri diferite pentru diferite perioade de sarcină.

De asemenea, oamenii de știință au analizat fumul chirurgical și au identificat 25 de componente ale acestuia. Dintre acestea, microparticulele – precum cele întâlnite în poluarea aerului – sporesc riscul ca femeile să aibă copii cu greutate sub cea normală la naștere sau să intre în travaliu mai devreme.

Toluenul, o altă substanță întâlnită în mod obișnuit în fumul chirurgical, crește probabilitatea ca femeile să nu poată rămâne însărcinate sau să aibă copii cu defecte la naștere sau probleme cognitive. Expunerea femeilor la benzen a fost, de asemenea, asociată unui risc crescut de cancer al copiilor până la vârsta de 18 ani.

„Ca măsuri minime pe care le pot lua, locurile de muncă trebuie să se conformeze recomandărilor sau standardelor existente, să recunoască faptul că funcția reproducătoare nu e protejată în condițiile actuale și, astfel, ar fi înțelept să ia măsuri suplimentare”, au scris autorii studiului.

„Sarcinile de muncă și sau condițiile alternative de muncă ar trebui să fie ușor disponibile. Ar trebui să se acorde prioritate controlului expunerii, mai degrabă decât restricționării activității chirurgilor”, au recomandat cercetătorii. Ei au sugerat, de asemenea, că ar trebui pus accentul pe instalarea de sisteme de ventilație mai bune pentru a elimina fumul toxic în sălile de operație – efort depus deja, dar nu într-un mod satisfăcător.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.