Fibroza pulmonară idiopatică trebuie diagnosticată precoce

Fibroza pulmonară idiopatică este una din afecțiunile subdiagnosticate în România. Medicii pneumologi atrag atenția că această boală afectează grav plămânii și duce la deces în doar câțiva ani. În prezent, în România nu există statistici clare cu privire la numărul de pacienți cu fibroză pulmonară idiopatică, iar numărul celor aflați în tratament nu depășește 100.

„Este important ca diagnosticul să se facă precoce, când funcția respiratorie este bună, când pacientul este încă autonom, astfel încât tratamentul să mențină o calitate a vieții cât mai bună”, a declarat prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Societății Române de Pneumologie (SRP).

Pentru a-i convinge pe pacienți să solicite consultație de specialitate, medicii pneumologi din SRP în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București au lansat campania Respiră speranță. Prin această campanie, specialiștii vor să atragă atenția asupra importanței diagnosticării precoce a fibrozei pulmonare idiopatice, când funcția respiratorie este bună. De cele mai multe ori fibroza pulmonară idiopatică este confundată cu alte afecțiuni pulmonare, ceea ce duce la progresul bolii.

„Realitatea este că în privința acestei boli avem câteva probleme cu care ne confruntăm curent cei care suntem avizați asupra afecțiunii. E vorba de subdiagnostic. Deci o multitudine de pacienți pendulează în alte servicii care nu au nimic de-a face cu această boală. De multe ori, boala se confundă cu un astm, cu un emfizem pulmonar, pacienții primesc tratamente care nu sunt adecvate, iar în final nu fac altceva decât temporizează momentul de diagnostic, boala progresând în acest timp”, explică prof. dr. Florin Mihălțan, fost președinte SRP.

Fibroza pulmonară idiopatică afectează mai ales persoanele în vârstă și fumătorii sau persoanele care au renunțat la fumat. Simptomele bolii constau în tuse seacă și lipsă de aer resimțită în timpul efortului, iar cu timpul pacientul nu mai poate să-și desfășoare activitățile curente.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.