Filmele îndrăgite și melodiile cunoscute ajută persoanele afectate de demență în perioada sărbătorilor de iarnă

Crăciunul poate fi un moment neliniștitor pentru bolnavii cu demență. Dar specialiștii spun că fredonatul colindelor poate stimula „amintirile emoționale”. Și, cu toate că persoanele cu demență s-ar putea să nu-și amintească detaliile exacte despre filmele favorite, ele pot să-și amintească cum s-au simțit la sfârșitul acestora.

Directorul programului național pentru demență al sistemului public de sănătate din Anglia, prof. Alistair Burns, a declarat pentru BBC că perioada Crăciunului poate fi uneori ciudată sau confuză pentru cei care trăiesc cu demență. O mulțime de angajamente sociale și un flux constant de oaspeți în casă au potențialul să provoace neliniștite. Oficialul a adăugat însă că vizionarea de filme familiare sau cântatul melodiilor preferate îi poate ajuta pe bolnavi să facă față sezonului festiv mai ușor.

„Oamenilor cu demență ar putea să le fie greu să urmărească conversațiile complexe pe fondul haosului și zgomotului Crăciunului și pot ajunge să se simtă excluse. Dar vizionarea unui film clasic în mijlocul familiei, frunzăritul unui album foto vechi, implicarea în jocuri de familie sau chiar fredonarea colindelor preferate poate aduce oamenii împreună și poate face ca toată lumea să se simtă parte a distracției”, a explicat prof. Burns.

Potrivit experților, detaliile emoționale ale unui film sau ale unei melodii preferate sunt cele care rămân înrădăcinate în mintea noastră. Retrăirea lor îmbunătățește sentimentul de conectare cu alte persoane, care este atât de important atât pentru persoanele cu demență, cât și pentru prietenii și familiile lor.

 

Sfaturi pentru familiile bolnavilor cu demență

 

Cu ocazia sărbătorilor, experții din cadrl sistemului de sănătate publică al Angliei au pregătit un set de sfaturi pentru familiile persoanelor cu demență care să îi ajute pe aceștia să facă față mai ușor acestei perioade.

Printre aceste sfaturi ar fi acela ca decorațiunile de Crăciun să fie expuse pe rând, nu toate odată, astfel încât schimbarea decorului să nu fie atât de mare. Iar bolnavii să fie implicați în procesul de împodobire al bradului sau să primească alte sarcini pentru a nu se simți excluși. O altă recomandare este ca membrii familiei să vină în vizite în perioade diferite pentru a evita aglomerația. În fine, familiile persoanelor cu demență sunt îndemnate să nu încarce mesele cu mâncare pentru că mulți dintre pacienți au probleme cu mâncatul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.