România va avea o rețea națională de medicină genomică, care va avea scopul de a dezvolta cercetarea genomică în România, cu impact în boli rare, cancere și alte patologii prioritare. Finanțarea, în valoare de 85 de milioane de euro, este asigurată prin Programul Operațional de Sănătate.
„Rețeaua națională de medicină genomică are asigurată o finanțare considerabilă, de 85 de milioane de euro, prin Programul Operațional de Sănătate, cu scopul de a dezvolta cercetarea genomică în România, cu impact în bolile rare, cancere și alte patologii prioritare, precum și alte 4 milioane de euro, pentru a pregăti viitorii specialiști în acest amplu domeniu inovativ (…) Împreună cu 20 de parteneri redutabili, între care nouă institute naţionale clinice sau de cercetare ştiinţifică şi 11 universităţi de prestigiu din România punem bazele unei reţele naţionale de dezvoltare a genomicii prin crearea unei infrastructuri de excelenţă sustenabile care să permită dezvoltarea cu celeritate a cercetării genomice în ţara noastră. ”, a declarat, marți, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, în cadrul Conferinței „Dezvoltarea Genomicii şi Impactul în Bolile Rare”, organizată de UMFCD în contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga a subliniat că medicina și cercetarea științifică românească se aliniază perspectivelor și strategiilor de inovare și dezvoltare în aria genomicii, punând bazele unei ample și complexe zone de referință prin înființarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, institut în subordinea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
„Nașterea acestei entități de cercetare și dezvoltare a venit, în primul rând, din necesitatea unei inițiative naționale în genomică, include Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Specializare Inteligentă și Strategia Națională de Sănătate 2030, planificată a fi implementată în perioada 2024-2029, genomica fiind inclusă ca domeniu național de specializare inteligentă. Toată această nouă construcție vine acum să susțină Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, editarea genomică și multi-omics, pentru a putea preveni și identifica precoce, diagnostica și trata eficient cancerul, în cazul colaborării cu Institutul de Genomică din cadrul UMF Carol Davila”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.