Finanţarea pentru service-ul şi mentenanţa echipamentelor medicale din ATI, asigurată direct de Ministerul Sănătăţii

Finanțarea pentru contractele de service și mentenanță a echipamentelor medicale din secţiile de terapie intensivă va fi asigurată direct de Ministerul Sănătății

Potrivit unui comunicat de presă, în anul 2022, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, a evaluat situația contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele medicale din unitățile sanitare din România. Analiza realizată în peste 200 de unități sanitare a evidențiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale din una dintre cele mai tehnologizate specialități – ATI nu dețin contracte de service și mentenanță.

După această evaluare, au fost demarate procedurile necesare pentru asigurarea finanțării acestor servicii direct de la Ministerul Sănătății în cadrul programului Acțiuni Prioritare – ATI. Modificarea legislativă asigură o finanțare directă pentru aceste servicii și reglementează o serie de aspecte privind calitatea și siguranța actului medical (prin OMS 321/2023, publicat în MO Partea I, Nr. 125), arată sursa citată.

”În urma analizei realizată împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislația care reglementează finanțarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităților sanitare, respectiv, pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcțională a echipamentelor din ATI”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.