Florin Buicu: Prin proiectul de lege inițiat, bugetul CNAS ar fi independent și ar fi votat separat, înainte de bugetul de stat

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, conf. dr. Corneliu-Florin Buicu, și deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, au inițiat un proiect de lege care prevede trecerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului, precum și mandate ale membrilor Consiliului de Administrație al CNAS de 9 ani în loc de 4, așa cum este în prezent.

Unul dintre aspectele vizate de proiect și considerat extrem de important îl reprezintă bugetul CNAS.

”Un alt aspect foarte important îl reprezintă bugetul CNAS, care ar fi independent, ar fi votat separat, înainte de bugetul de stat, iar toți banii pe care Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate trebuie să îi primească, indiferent că vorbim de sumele rezultate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate sau din transferurile care se fac din bugetul de stat către Fond, ar trebui să ajungă în Fond atunci când trebuie, adică așa cum sunt aprobate în buget”, a declarat deputatul Corneliu-Florin Buicu într-un interviu acordat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Conf. dr. Corneliu-Florin Buicu a explicat, totodată, de ce s-a considerat necesară o astfel de inițiativă.

”Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la fel ca Ministerul Sănătății, a avut în ultimii 20 de ani un număr de aproximativ 20 de conducători, ceea ce a determinat o schimbare în managementul și în politica pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate a derulat-o. Aceste schimbări au determinat o lipsă de predictibilitate asupra chiar a politicii pe care Casa a dus-o și asupra continuității anumitor decizii. Propunerea legislativă folosește un Consiliu de Administrație care, practic, este alcătuit din mai mulți membri numiți în urma unor interviuri pe care le vor da în Comisiile de Sănătate reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru un mandat de 9 ani, similar Curții de Conturi. Curtea de Conturi este o instituție independentă, care nu are culoare politică. Membrii care fac parte din Consiliul de Administrație vor avea o reprezentare a tuturor partidelor parlamentare și nu cum este acum când președintele Casei de Asigurări este numit, la propunerea Ministrului Sănătății,  de premierul României. Prin această variantă de organizare a Consiliului de Administrație avem o reprezentare a tuturor partidelor în conducerea Casei de Asigurări. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, fiecare dintre acești membri ai Consiliului de Administrație ar urma să coordoneze câteun department reprezentat de fiecare tip de asistență medicală din cadrul CNAS, indiferent că vorbim de asistența medicală primară, spitalicească, politica medicamentului, dispozitive medicale etc. Obținem în acest mod, pe de o parte, o continuitate a actului de guvernare, o continuitate a politicilor publice care trec de la un mandat de 4 ani politic și vor avea la urma urmei această continuitate în administrarea și în politicile de decontarea a serviciilor medicale din asigurările sociale de sănătate”, a declarat deputatul Corneliu-Florin Buicu.

Pe de altă parte, inițiatorul acestui proiect de lege a mai subliniat faptul că un alt aspect foarte important îl reprezintă bugetul CNAS, care ”ar fi independent, ar fi votat separat. înainte de bugetul de stat, iar toți banii pe care Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate trebuie să îi primească, indiferent că vorbim de sumele rezultate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate sau din transferurile care se fac din bugetul de stat către Fond, ar trebui să ajungă în Fond atunci când trebuie, adică așa cum sunt aprobate în buget.”

Structura Consiliului de Administrație al CNAS, potrivit noului proiect

Noul proiect de lege prevede unele modificări și în ceea ce privește structura Consiliului de Administrație al CNAS.

”În proiectul inițial, dacă a fi să ne întoarcem în istorie la momentul la care CNAS a fost înființată și vorbim de perioada anilor ‘97-‘99, exista o reprezentare a asiguraților în Consiliul de Administrație al Casei. Pe parcursul adoptării legii și ulterior, în timp, acest Consiliu de Administrație este alcătuit din reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, etc. Din ce știu eu, în momentul de față, sindicatele nici măcar nu și-au mai constituit reprezentantul în Consiliul de Administrație. Cu alte cuvinte, asigurații nu au în momentul de față o reprezentare în acest Consiliu. Vorbim doar de o numire politică, făcută de primul ministru al României, la propunerea Minustrului Sănătății. Și cam atât. Parlamentul este rezultatul votului populației și tocmai de aceea, în acest spirit, am spus că ar putea să existe această reprezentare în Consiliul de Administrație al CNAS. (…) Practic, avem un președinte, doi vicepreședinți și boardul sau membrii Consiliului de Administrație. Pe de altă parte, nu înseamnă că sindicatele, patronatele, organizațiile profesionale, organizațiile pacienților nu vor mai avea în continuare dreptul, pe care îl au și în momentul de față conform legii, și posibilitatea să participe la negocierea contractului-cadru”, a declarat președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Florin Buicu: O perioadă mai lungă a mandatului la conducerea CNAS ar însemna și un contract-cadru valabil pe o perioadă mai mare de timp

Noul proiect de lege vizează și contractual-cadru de asigurări sociale de sănătate. Potrivit deputatului Corneliu-Floin Buicu, o perioadă mai lungă a mandatului la conducerea CNAS ar însemna și un contract-cadru valabil pe o perioadă mai mare de timp.

”Contractul-cadru de asigurări sociale de sănătate în România este emis pentru o perioadă de doi ani. În momentul de față, vorbim de un contract cadru emis pentru doi ani, valabil pentru perioada 2017-2018, care a fost prelungit succesiv fără să fie modificat deși el ar fi trebuit să aibă o formă nouă începând cu 2019. În 2019 nu a fost emis un contract-cadru nou, în 2020 a venit pandemia și nu avem un contract-cadru nou. Și iată că anumite lucruri care erau necesare să fie prevăzute în contractul-cadru nu au putut fi introduse. În momentul în care vom vorbi de o perioadă mai lungă de conducere a CNAS, am putea vorbi și de un contract-cadru care să fie valabil pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Asta ar conferi, pe de o parte, și predictibilitate și, pe de altă parte, ar conferi în urma negocierilor Casei cu sindicatele, patronatele, organizații ale pacienților, organizații profesionale, și certitudinea că cele negociate, discutate și convenite vor fi puse și în practică”, a mai subliniat Corneliu-Florin Buicu.

Modalitățile de introducere ale medicamentelor noi în decontare, printre elementele c ear trebui adăugate într-un nou contract-cadru

Potrivit inițiatorului proiectului de lege, elementele care ar fi necesare să fie adăugate în contractual-cadru provin din propunerile organizațiilor profesionale, ale organizațiilor de pacienți și presupun, printre altele, ”modalitățile de introducere ale medicamentelor noi în decontare, un mecanism nou în urma evaluărilor HTA care se fac pentru introducerea tratamentelor în decontare, principiile de decontare ale prescripțiilor pentru tratamente pentru boli rare cu prescripție off label care în momentul de față nu sunt în contractul-cadru și multe alte lucruri care au apărut în urma discuțiilor avute cu partenerii sociali”, după cum a mai precizat Buicu.

În ceea ce privește rolul Ministerului Sănătății, deputatul a menționat că instituția în cauză reglementează politica de sănătate în România, iar atributul decontărilor serviciilor medicale revine CNAS-ului. Prin această modificare, ”CNAS ar fi într-adevăr o instituție independentă, practic ea decontează ce reglementează Ministerul Sănătății.”

În acest moment proiectul de lege se află la Camera Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată. Dacă va primi aviz favorabil, atunci va merge spre a fi votată în Senat, în calitate de Cameră decizională.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.