Florin Buicu: Trebuie să găsim varianta corectă între obligativitatea unui act medical și consimțământul informat, prevăzut de Legea Drepturilor Pacienților

„Legea Vaccinării nu a intrat într-un con de umbră, dar trebuie să găsim varianta corectă între obligativitatea unui act medical și consimțământul informat pentru orice act medical prevăzut de Legea drepturilor pacientului”, a declarat conf. dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Prezent la discuțiile din cadrul conferinței naționale RoVaccin, acesta a ținut să răspundă afirmațiilor făcute de conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier în Administrația Prezidențială. Aceasta declarase că legea vaccinării a intrat într-un con de umbră și că ea nu mai reprezintă o prioritate pentru autorități.

 

Eventuala decontare de către CNAS a vaccinărilor

 

Discuțiile care au avut loc până acum pe marginea legii vaccinării merg pe ideea obligativității informării, o nuanță cu care și societățile profesionale sunt de acord, a adăugat Florin Buicu.

Ce trebuie discutat în continuare vizează eventuala decontare a vaccinărilor de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fie pentru grupuri de risc, fie pentru întreaga populație. „Specialiștii trebuie să vină cu propuneri și cu soluții și împreună trebuie să găsim mecanismele cele mai corecte”, a spus medicul deputat.

 

Cel mai mare buget pentru sănătate de până acum

 

„Trebuie totuși subliniat faptul că în acest an, sănătatea are cel mai mare buget aprobat până în prezent. Este vorba despre mai mult de zece miliarde de euro – buget al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și al Ministerului Sănătății. Trebuie să găsim împreună soluțiile prin care vaccinarea să poată fi făcută, nu doar discutată”, a încheiat președintele comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Ediția cu numărul șapte a conferinței naționale RoVaccin se desfășoară la 16 martie la București. La eveniment participă medici epidemiologi, medici de familie și din alte specialități implicați sau interesați de domeniul vaccinologiei, reprezentanți ai autorităților din sistemul de sănătate, reprezentanți ai mass-media și ai asociațiilor de pacienți. Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.