FNPMF solicită dobândă penalizatoare pentru neplata serviciilor de testare SARS-CoV-2

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrage atenția că a fost depășit termenul legal de plată pentru serviciile de testare cu teste antigen rapide pentru detectarea SARS-CoV-2 prestate de cabinetele de medicina familiei și solicită dobândă penalizatoare de 0,1% pe zi de întârziere.

FNPMF susține, într-o scrisoare adresată Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, că la 1 martie, termenul legal de plată pentru serviciile de testare cu teste antigen rapide pentru detectarea SARS-CoV-2 prestate de cabinetele de medicina familiei în baza contractelor încheiate în luna ianuarie 2022 cu casele de asigurări de sănătate județene, a municipiului București și CASAOPSNAJ, era înregistrată o intârziere de 10 zile.

,,Vă solicităm dobândă penalizatoare de 0,1% pe zi de întârziere. Potrivit art. 1498 din Codul civil, dobânda este cea convenită de părți sau, în lipsă, cea stabilită de lege. Dobânda legală este aceea ce se determină în baza legii şi care se aplică în situațiile în care părțile nu au stabilit nimic în legătură cu aceasta în contract. Omisiunea unei astfel de clauze nu poate fi interpretată în sensul în care părțile ar fi dorit să renunțe la dreptul de a obține dobânda, ci în sensul în care au dorit ca raporturile dintre ele să se întemeieze pe lege. Vă indicăm spre studiu și Ordonanța Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligații băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale în domeniul bancar, precum și notificările de plată emise cabinetelor medicale de casele județene de asigurări de sănătate și a Municipiului București”, se arată într-un comunicat al FNPMF.

De asemenea, potrivit sursei citate, există întârzieri de plată și pentru serviciile de vaccinare anti-COVID-19, împotriva gripei, contra HPV și pentru toate celelalte tipuri de vaccinuri din Programul Național de Imunizare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.