FNSAR anunță proteste în toate Serviciile Publice de Ambulanță: Acțiunea debutează cu un miting pe 22 noiembrie

Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR), afiliată la Blocul Național Sindical, anunță că declanșează acțiuni de protest în toate Serviciile Publice de Ambulanță, în perioada următoare.

Potrivit unui comunicat de presă, acțiunea va debuta cu un miting, care va fi organizat în data de 22 noiembrie în fața Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), respectiv în fața Ministerului Sănătății și în fața sediul Guvernului României.

Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației ”Ambulanța” sunt legate de ”lipsa de reacție a Premierului României Nicolae-Ionel Ciucă la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, , în care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă serviciile publice de ambulanță, refuzul șefului DSU, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, precum și sabotarea serviciilor publice de ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022”.

”Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale. (..) Din Acordul-Cadru 2018-2022 s-au achiziționat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanțe stabilit pe tipuri de ambulanțe, iar pierderea numărului menționat, va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanță să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanțe noi și casarea a cel puțin 50% din parcul de ambulanțe existent”, potrivit comunicatului citat.

Alte nemulțumiri ale FNSAR vizează:

  • ”Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății
  • Reacția personalului din serviciile de ambulanță la suspendarea Legii nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât și discriminatorii față de structurile cu Statut din subordinea directă a acestuia, adică pompierii
  • Corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării”, potrivit sursei citate.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.