Focar de botulism în Timișoara: Patru persoane internate după ce au mâncat carne de porc

Cu toţii au consumat, în ultimele 14 zile, şuncă de porc preparată în propria gospodărie: trei persoane – o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 ani și fiul lor în vârstă de 21 ani, din Timiș – au fost internați, joi, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism; o a patra persoană, rudă cu familia amintită, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi ulterior, internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase.

În cazul primilor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile: stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive.

„Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”,  a transmis, joi, dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

Suspiciunea de infecţie cu toxină botulinică impune terapia cu antitoxină într-o unitate sanitară, sub supraveghere medicală

Botulismul reprezintă o urgenţă medicală. Iniţierea terapiei trebuie făcută urgent, după apariţia simptomelor, prin administrarea serului antibotulinic care neutralizează toxina circulantă

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, care a mâncat din acelaşi preparat infestat, a suferit joi primele simptome, digestive iar în prezent este internat în aceeași unitate spitalicească:

„În cursul serii trecute am sesizat Direcţia de Sănătate Publică Timiş pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potenţialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Naţional de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel naţional, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienţilor”, menționează dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium; ea determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigură motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, iar ulterior a celor responsabili de înghițire şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii și astfel poate duce la deces.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.