Un al doilea focar de gripă aviară, secundar, a fost confirmat de către ANSVSA în județul Maramureș. Este vorba despre o fermă aflată pe platforma avicolă de la Seini, care folosește același sistem de dejecții ca și prima fermă în care a fost depistat virusul H5N8. ANSVSA citează un raport științific care arată că nu virusurile gripei aviare nu se transmit de la animal la om.
Pe platforma de la Seini, unde sunt nouă ferme zootehnice (opt de păsări și una de suine) și în județul Maramureș sunt menținute restricții de circulație, pentru a se evita răspândirea virusului. Acestea privesc circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar, în data de 14 ianuarie. Exploatațiile din afara zonelor de restricţie continuă să fie supravegheate, astfel incât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.
„După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar, au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial, au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a declarat duminică prefectul Nicolae-Silviu Ungur, preşedinte al CLCB Maramureş, citat de Agerpres.
„Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, transmite ANSVSA.


