Fond european de 25 de miliarde de euro, pentru a evita efectele economice ale Covid-19

Comisia Europeană alocă 25 de miliarde de euro, pentru a evita efectele economice ale Covid-19. Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a transmis că va propune Consiliului European și Parlamentului să elibereze lichidități de 7,5 miliarde de euro încă de săptămâna aceasta. Cele 7,5 miliarde de euro sunt fonduri UE pe care guvernele naţionale nu au putut să le cheltuiască din cauza complexităţii birocratice. În loc să fie trimişi înapoi la Bruxelles, banii pot fi folosiţi pentru a ajuta economia, a declarat pentru Reuters un oficial european.

Suma totală de 25 de miliarde de euro ar urma să fie obţinută prin completarea cu ‘fonduri structurale’ ale UE, care au fost deja angajate pentru ţările din UE în actualul buget comunitar, a mai spus oficialul, adăugând că fără această inginerie financiară banii ar fi putut fi dificil de cheltuit.

Decizia a fost anunțată după  o videoconferință extraordinară la care au participat șefi de stat sau de guvern din cele 27 de state membre UE, privind gestionarea răspândirii COVID-19. Sunt înregistrate cazuri în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai afectat fiind Italia, singura țară din UE aflată în carantină.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că miniștrii sănătății și de interne din țările UE se vor consulta zilnic pentru a genera ”o coordonare propice și o abordare europeană”.

”Suntem pregătiți să folosim toate instrumentele care sunt necesare. În special, vom aborda orice impact asupra lichidității, asupra sprijinului acordat IMM-urilor și sectoarelor afectate specifice și angajaților acestora. Va fi necesară aplicarea flexibilă a normelor UE, în special în ceea ce privește ajutorul de stat și Pactul de stabilitate și creștere. Comisia Europeană va urmări îndeaproape evoluțiile economice din Uniune și va lua toate inițiativele necesare. (…) Consiliul European va reveni asupra acestei chestiuni în timpul summitului din 26 – 27 martie pentru a lua orice alte decizii necesare”, a spus Charles Michel.

Anterior, Ursula von der Leyen anunțase că Uniunea Europeană va susține companiile aeriene, unul dintre primele sectoare afectate de epidemie. Astfel, se va suspenda reglementarea prin care se cere companiilor aeriene să opereze majoritatea zborurilor programate,altfel îşi pierd dreptul asupra sloturilor de pe aeroporturi. Suspendarea reglementării va pune capăt „zborurilor fantomă” în care operatorii aerieni vor trebui să zboare cu aeronavele aproape goale pentru a-şi păstra sloturile, a explicat Von der Leyen, fără a preciza cât va dura suspendarea. Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.

Este foarte posibil ca un sprijin suplimentar să fie oferit Italiei, focarul european de Covid-19.

„Suntem pregătiţi să lucrăm cu Italia la măsuri suplimentare, care ar putea fi necesare ca un remediu la turbulenţele severe cu care se confruntă economia sa. Conform reglementărilor UE privind subvenţiile, în anumite circumstanţe, guvernele pot ajuta companiile care se confruntă cu lipsa de lichidităţi sau au nevoie de ajutor urgent de salvare”, a declarat vicepreşedintele executiv al CE Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Într-un document al Comisiei Europene consultat de Reuters, se estimează că Italia şi Franţa riscă să înregistreze în primul trimestru din 2020 recesiune tehnică, din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.