Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei si malariei a anunțat ținta bugetară pe următorii trei ani: 14 miliarde de dolari

Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei a anunțat o țintă bugetară de 14 miliarde de dolari pentru următorii trei ani. Dacă vor putea fi obținuți prin campanii de strângere de fonduri, acești bani vor fi folosiți pentru a salva aproximativ 16 milioane de vieți omenești și a reduce la jumătate rata mortalității prin SIDA, tuberculoză și malarie.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Paris la 11 ianuarie, Fondul Global și-a expus noul plan de investiții pentru următorii trei ani și noua țintă bugetară. Bugetul va fi discutat pe larg și decis în cadrul unei întâlniri oficiale care va avea loc la 10 octombrie 2019, la Lyon.

 

Sănătate pentru toți – un deziderat global

 

Noul plan de investiții vine într-un moment important în lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei. Prin adoptarea țintelor pentru dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), comunitatea globală și-a asumat eradicarea epidemiilor de HIV/SIDA, tuberculoză și malarie până în 2030. Însă progresele remarcabile înregistrate în lupta împotriva acestor boli au fost încetinite de lipsa de fonduri și de emergența unor tulpini rezistente la tratament. De aceea este nevoie de noi investiții și de o colaborare pe plan global pentru a continua și intensifica eforturile de combatere a acestor trei boli, un pas care ne va aduce mai aproape de îndeplinirea unuia din obiectivele globale ale ONU: „Sănătate și bunăstare pentru toți”.

La întâlnirea care a avut loc la 11 ianuarie au participat directorul executiv al Fondului Global, Peter Sand, directorul general al Organziației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, și mininstrul sănătății și solidarității din Franța, Agnes Buzyn. Franța este unul din membrii fondatori ai Fondului Global. Țara va găzdui a șasea conferință pentru stabilirea bugetului Fondului, care va avea loc la Lyon, în luna octombrie.

 

17 ani și 27 de milioane de vieți salvate

 

Fondul Global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei este un parteneriat global care a luat naștere în 2002. În cei 17 ani de la înființare, acesta a avut un impact semnificativ în lupta contra SIDA, tuberculozei și malariei. Mai mult de 27 de milioane de vieți au fost salvate prin eforturile coroborate ale țărilor partenere. Mortalitatea prin aceste boli a fost redusă cu o treime în această perioadă.

În anul 2017, investițiile făcute de Fond au inclus finanțarea terapiei antiretrovirale HIV pentru 17,5 milioane de persoane. Alte cinci milioane de persoane au primit tratament pentru tuberculoză și 197 de milioane de plase de țânțari au fost distribuite gratuit în țările și în comunitățile unde există risc de malarie. Însă aceste eforturi trebuie continuate și intensificate pentru a avea o șansă să eradicăm aceste boli grave, care continuă să facă anual milioane de victime.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.