Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei: Schimbările climatice vor favoriza propagarea bolilor infecţioase

Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat că schimbările climatice „vor ucide în cele din urmă oameni” prin favorizarea propagării bolilor infecţioase, relatează AFP.

În 2022, Fondul a asistat la „escaladarea impactului” schimbărilor climatice asupra sănătăţii, a afirmat directorul său executiv, Peter Sand.

În timp ce reapariţia focarelor de malarie a fost determinată până în prezent de frecvenţa tot mai mare şi de devastările cauzate de furtunile tropicale, „odată cu inundaţiile din Pakistan, acestea au căpătat o cu totul altă amploare”, a mai spus el.

„Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul său asupra bolilor infecţioase”, a mai spus Sands, menţionând că anumite zone ale Africii care nu au fost afectate de malarie sunt acum în pericol, pe măsură ce temperaturile cresc şi permit ţânţarilor să prospere, în special la altitudini mai mari. Populaţia acestor regiuni nu va fi imunizată, de aici apărând riscul unei rate mai mari a mortalităţii.

„Este destul de alarmant”, a spus Sands în timpul unei întâlniri cu Asociaţia corespondenţilor ONU.

Alte ameninţări includ răspândirea tuberculozei în rândul unui număr tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume. „Tuberculoza este o boală care se dezvoltă atunci când persoane foarte stresate sunt concentrate într-un spaţiu restrâns, cu hrană şi adăpost inadecvate”, a explicat el. „Cu cât asistăm mai mult la deplasarea populaţiei din cauza schimbărilor climatice, cu atât mai mult cred că aceasta va avea ca rezultat condiţii care vor face această boală cel puţin mai probabilă”, a adăugat el.

Sands a mai spus că insecuritatea alimentară va face oamenii mai vulnerabili la boli.

Întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât a fost pentru COVID-19, el a răspuns că da, însă a venit cu o precizare: „Asta nu înseamnă că suntem bine pregătiţi: pur şi simplu nu suntem la fel de nepregătiţi ca înainte”, a spus el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.