Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate are un deficit de 1,6 miliarde, în primul trimestru

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a înregistrat în primul trimestru al acestui an un deficit de 1,618 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. În comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, FNUASS a avut un deficit de 946,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu peste 70%.

Aceasta deoarece cheltuielile au crescut de la 10,4 miliarde de lei în primele patru luni ale lui 2018, la 13,2 miliarde în semestrul I al acestui an – o creștere de peste 27%.

Pe de altă parte, veniturile au crescut cu numai 22,7%, de la 9,43 miliarde în primul trimestru al anului trecut la 11,58 miliarde în primul trimestru al acestui an.

Principala sursă de venit, adică 10,7 miliarde de lei în perioada ianuarie – aprilie 2019, a reprezentat-o contribuțiile angajaților la asigurările de sănătate.

Potrivit documentului publicat de Ministerul de Finanțe, peste 800 de milioane de lei au provenit din impozite și taxe pe bunuri și servicii, în principal taxa clawback.

Bugetul pe acest an prevede o creștere a acestui fond, care asigură finanțarea programelor de sănătate din țară, cu 9%, adică la 37,8 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.