Fondul suveran rus: Este puţin probabil ca vaccinul Sputnik să primească aprobarea EMA în viitorul apropiat

Fondul suveran rus (RDIF) a declarat că este puţin probabil ca vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 să primească aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în viitorul apropiat, relatează sâmbătă dpa.

EMA a iniţiat la începutul lunii martie evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V în vederea unei posibile autorizări, notează sursa citată.

„Dacă este aprobat – probabil după luna iunie – am putea livra circa 100 de milioane de doze pentru 50 de milioane de persoane din UE în termen de trei, patru luni”, a declarat directorul general al RDIF, Kirill Dmitriev, pentru ziarul Berliner Zeitung.

Rusia se aşteaptă ca după Ungaria şi alte state din Uniunea Europeană să aprobe utilizarea Sputnik V – indiferent de decizia luată de EMA.

Kirill Dmitriev a afirmat că Rusia ar putea livra vaccinuri unor astfel de ţări în aprilie.

„Aşteptăm acum o delegaţie EMA la mijlocul lunii aprilie şi sperăm că decizia asupra Sputnik V va fi una pur ştiinţifică, nu una politică”, a mai spus el.

Critici acuză Rusia că foloseşte vaccinul pentru propagandă şi influenţă geopolitică, notează dpa, potrivit Agerpres.

Dmitriev, care conduce fondul responsabil pentru distribuţia internaţională a Sputnik V, a confirmat planurile de producere a vaccinului anti-COVID19 în Germania şi în alte ţări UE.

Vaccinul Sputnik V dezvoltat de Centrul Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleia din Rusia are o rată de eficacitate de 91% împotriva virusului, potrivit experţilor. Oamenii de ştiinţă spun că acest nivel de protecţie ar dura doi ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.