Fonduri de la Comisia Europeană pentru pregătirea cadrelor medicale în terapie intensivă

Comisia Europeană a semnat, marţi, un contract pentru a pune la dispoziţie fonduri în valoare de 2,5 milioane de euro din Instrumentul de sprijin de urgenţă pentru pregătirea unui grup multidisciplinar de cadre medicale care sprijină şi asistă unităţile de terapie intensivă (UTI) în perioadele dificile cauzate de pandemia de COVID-19.

Pregătirea acordată va asigura dobândirea de competenţe medicale legate de terapia intensivă de către cadre medicale care nu lucrează în mod regulat în unităţile de terapie intensivă. Acest demers va spori efectivele de personal care ar putea fi mobilizate într-un moment în care este nevoie de o extindere rapidă, temporară şi semnificativă a capacităţii unităţilor de terapie intensivă. COVID-19 a afectat semnificativ numărul de paturi de spital disponibile în primele luni ale pandemiei, conducând la o creştere cu 30-40% a cererii de paturi în unităţile de terapie intensivă şi la suprasolicitarea resurselor disponibile. Programul menţionat, aplicat în mod uniform în întreaga UE, va acoperi cel puţin 1.000 de spitale şi 10.000 de medici şi asistenţi medicali şi va fi pus în practică în perioada august-decembrie 2020, informează un comunicat al CE.

„Prin această decizie, ne demonstrăm încă o dată angajamentul de a sprijini cadrele medicale care lucrează în prima linie din întreaga Europă, punându-le la dispoziţie pregătire medicală esenţială pentru a garanta faptul că aceste persoane dispun de toate cunoştinţele necesare pentru a contribui la dotarea cu specialişti a unităţilor de terapie intensivă în perioadele de criză”, a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

Ca parte a răspunsului la criza declanşată de COVID-19, Comisia Europeană a creat reţele virtuale de medici care lucrează cu pacienţii trataţi de COVID-19 în spitale. Acest program de pregătire este încă un exemplu de sprijin acordat de Comisie personalului medical şi de colaborare cu Societatea europeană de terapie intensivă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.