Fotobiomodularea ar putea oferi speranțe în tratamentul Alzheimerului

Undele luminoase transmise direct către creier ar putea fi o variantă de tratament pentru Alzheimer. Cel puțin asta crede un grup de oameni de știință canadieni, care a pus la punct și testează o cască ce transmite impulsuri de unde gama în hipocamp, regiunea responsabilă de memorie.

Tratamentul presupune purtarea dispozitivului timp de 20 de minute pe zi.

Primele teste, făcute pe cinci persoane cu demență ușoară până la moderat severă, au avut rezultate promițătoare. Pacienții au raportat o funcție cognitivă îmbunătățită, un somn mai bun, mai puține crize de furie, mai puțină anxietate și rătăcire, precum și o îmbunătățire a memoriei.

Analizele au arătat, de asemenea, îmbunătățiri vizibile ale conectivității între regiunile creierului și o irigare mai bună cu sânge, potrivit The Telegraph. Odată ce terapia a fost oprită, pacienții au intrat din nou în declin.

În prezent este în curs un nou studiu, ce va dura 12 săptămâni. De această dată, studiul este efectuat pe 228 de voluntari din SUA și Canada și este condus de Universitatea din Toronto. Jumătate dintre voluntari vor primi terapia cu lumină șase zile pe săptămână timp de 20 de minute pe zi. Restul sunt grupul de control.

Potrivit primelor concluzii ale cercetătorilor, undele luminoase stimulează mitocondriile, care îndepărtează proteinele toxice ce se acumulează în creierul pacienților. Mai mult, lumina stimulează și microgliile, care pot fagocita celulele nervoase degenerate (neuronofage).

Acest proces de stimulare cu ajutorul luminii se numește fotobiomodulare.

La pacienții cu Alzheimer aceste celule pot deveni inactive, iar plăcile acumulate îngreunează funcționarea normală a creierului.

Dr. Lew Lim, inventatorul dispozitivului, a declarat pentru The Telegraph: „Fotobiomodularea introduce efectul terapeutic al luminii în creierul nostru. Determină organismul să-și restabilească echilibrul natural sau homeostazia. Când facem asta, apelăm la capacitatea înnăscută a organismului de a se vindeca. Pe baza datelor timpurii, suntem siguri că vedem o oarecare măsură de recuperare a simptomelor nu doar o încetinire a ritmului de declin, chiar și în cazuri moderate până la severe”.

În prezent, pacienții care suferă de Alzheimer trebuie să se bazeze pe medicamente care doar încetinesc progresia bolii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.