Franța impune permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical

Legea care instaurează permisul sanitar și vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie a personalului medical din Franța a fost validată joi de Consiliul Constituţional.

Cele două măsuri cheie fac parte din strategia anti-COVID-19 promovată de preşedintele Emmanuel Macron, care este însă tot mai mult contestată, informează AFP, potrivit Agerpres.

În faţa recrudescenţei epidemiei de COVID-19, care a făcut peste 112.000 de victime în Franţa, permisul sanitar (test COVID-19 negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală) a intrat în vigoare pe 21 iulie pentru a permite accesul în „spaţiile de recreere şi de cultură” în care există mai mult de 50 de persoane.

Însă, deputaţii şi senatorii francezi au votat la finalul a şase zile de dezbateri aprinse extinderea acestui permis începând din 9 august și la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne. Permisul este extins şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

Deputaţii de stânga au sesizat însă Consiliul Constituţional, garant al respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa, denunţând o generalizare „disproporţionată” a acestui permis sanitar, care a marcat „mai multe abateri de la principiul egalităţii”, potrivit sursei citate.

Judecătorii constituţionali au considerat însă că permisul sanitar rezultă dintr-o ”conciliere echilibrată” între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii, într-o decizie crucială pentru implementarea prevăzută pentru ziua de luni a acestui dispozitiv creat de Guvernul francez.

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor fi exceptaţi până pe 30 septembrie.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, estimând mai ales că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 timp de 10 zile nu este „necesară, adaptată şi proporţionată”.

Ei au respins şi dispoziţiile referitoare la întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar dacă activitatea lor ar impune acest lucru, considerând că există „o diferenţă de tratament” faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv, potrivit AFP.

În Franţa, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, o consecinţă a contagiozităţii sporite a variantei Delta, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.