Franța va testa canabisul medicinal timp de doi ani

Franța va începe, din toamnă, să testeze folosirea canabisului medicinal pe un grup de 3000 de pacienți. Testele vor dura doi ani și cel mai probabil produsele pe bază de compuși ai canabisului vor fi procurate din surse externe.

Agenția Medicamentului din Franța a transmis că, din cauza termenului scurt pe care l-ar avea la dispoziție producătorii interni, sursa va fi inițial externă. Mai mult, va fi nevoie de modificarea legislației și există discuții în acest sens între ministerele Sănătății și Agriculturii, pentru că în acest moment sunt interzise culturile de plante cu un nivel de THC (tetrahidrocanabiol), unul dintre principiile active ale plantei, mai mare de 0,2%.

Cei 3000 de pacienți care vor face parte din program suferă de boli grave – anumite forme de epilpsie, dureri neuropatologice, efecte secundare ale chimioterapiei, îngrijiri paliative sau scleroză în plăci. Ei vor consuma canabisul sub formă de ulei sau de flori uscate. Tratementul va fi prescris în ultimă instanță, în cazul eșecului celorlalte tratamente existente și va fi gratuit.

Medicii vor putea alege între principiile active ale plantei sau vor putea să le combine: tetrahidrocanabiolul, cunoscut sub numele de THC, are efecte psihoactive, iar canabidiolul CBD, antrenează relaxarea musculară. Pacienții vor primi o rețetă de la medicul specialist pe care o vor lua inițial din farmaciile din spital, urmând apoi să își procure tratamentul și de la farmaciile din orașe.

Deși au fost stabilite beneficii ale canabisului medicinal, mai trebuie făcute studii asupra utilizării acestuia, în special ale efectelor secundare.

„Sunt încă multe lucruri despre care nu știm totul, sunt încă multe incertitudini. Pentru moment, avem mărturii ale unor oameni care îl folosesc în Franța de mulți ani. Sunt mii de oameni, de toate patologiile. Avem deja o experiență bună. Riscurile de adicție sunt foarte mici. Este un drog slab adictiv, comparativ cu drogurile cele mai grele”, a declarat pentru Franceinfo Patrick Baudru, director al asociației Epilepsie Franța.

Prima țară din lume care a legalizat canabisul medicinal a fost Chile, în 2013. Canabisul medicinal este deja legalizat în Statele Unite și Canada și în 26 de țări din Europa, printre care Germania, Olanda, Elveția sau Grecia.

Dacă testarea canabisului medicinal în Franța va avea rezultate bune, guvernul va putea să decidă generalizarea programului la nivel național.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.