Furnizorii de servicii medicale private iau în calcul refuzarea încheierii contractului cu CNAS pe anul 2020

Furnizorii de servicii medicale private iau în calcul refuzarea încheierii contractului cu CNAS pe anul 2020., în condițiile în care costurile decontate de CNAS sunt, în multe cazuri, mai mici decât cele reale. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED este îngrijorat de decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021.

În contextul amânării acestei măsuri esenţiale pentru acoperirea costurilor reale ale unui segment important din piaţa serviciilor medicale – facem referire în mod special la spitalizarea continuă şi la cea de zi, membrii PALMED, care au cotă de piaţă de peste 70%, anunţă că iau în considerare să nu mai semneze contractele anuale care permit decontarea serviciilor în mediul privat, se arată într-un comunicat.

„Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost”, a declatat Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Costurile decontate în acest moment de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale, atenționează PALMED. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.

„O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă – imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei. O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare”, mai spune Cristian Hotoboc.

Reprezentanții PALMED văd ca singură soluţie alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar. În caz contrar, cele peste cinci milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază.

În plus, PALMED susține că una din cinci intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat.

„Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, acolo unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători.”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.