Gabriela Alexandrescu, Salvați Copiii România: Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie

Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie, a atras atenția, luni, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvați Copiii România.

„Doar 47% din localitățile din România au un număr de medici suficient pentru populația respectivă. Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor în România au reprezentat mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene. Vedem că în România s-au cheltuit 1.600 euro pe locuitor, faţă de media Uniunii Europene de 3.684 de euro. Numărul locuitorilor care revin la un medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural faţă de mediu urban. În rural, sunt 2.300 de locuitori, faţă de 1.157 în urban şi, mai mult, peste un sfert dintre românii cu domiciliul în ţară nu au acoperire prin asigurarea socială de sănătate”, a declarat Gabriela Alexandrescu.

Rata mortalității infantile în România este de 6,9% la mia de copii născuți, cu 30% mai ridicată decât în mediul urban, a subliniat președintele executiv al Organizaţiei Salvați Copiii România.

„Datorită activității noastre destul de extinse în mediul rural, am văzut foarte multe situații grave, foarte multe cazuri care arată în mod clar inegalitatea profundă a accesului la servicii medicale în mediul rural față de cel urbam. Ne preocupă foarte mult și faptul că rata mortalității infantile în rural este mult mai mare decât în urban, cu 30% mai ridicată decât cea din urban și trebuie să ne întrebăm ce facem cu aceste discrepanțe, cum le putem înlătura. Este inadmisibil ca multe comune să nu aibă medici de familie și mamele și copiii din aceste comunități să fie privați de servicii medicale esențiale. Noi lucrăm de mulți ani zonele rurale, oferim sprijin concret prin servicii integrate, dar soluțiile durabile sigur că necesită o colaborare între autorități, organizații, comunități”, a precizat președintele executiv al Organizaţiei Salvați Copiii România.

„Salvații Copiii s-a implicat în comunități, lucrăm direct, din 2010 am început să înțelegem necesitatea lucrului în echipe multidisciplinare în jurul medicului de familie din comunități. Din 2010 până acum, am ajuns la aproape 450.000 de beneficiari în 20 de județe: mame, gravide, copii, adolescenți informați. De-a lungul anilor, am dezvoltat servicii comunitare integrate, ne-am zbătut mult și am prezentat la nivelul Ministerului Sănătății acest format, acest model de lucru, care a dat rezultate remarcabile, pentru că am prezentat și reducerea indicatorilor alarmanți care erau în sistemul de sănătate, cum sunt reduși, cum devine o situație normală atunci când avem echipe pe teren. Avem echipe integrate de specialiști care lucrează cu gravide, cu mămici și cu copii,  îndrumăm mămicile și gravidele și le asigurăm acces la nutriție adecvată, avem sesiuni de consiliere de grup, caravane medicale în zone defavorizate tot cu medicii de familie, îi sprijinim pe medicii de familie din mediul rural cu echipamente medicale. Până acum, am ajuns în 100 de cabinete medicale cu dotări și continuăm pentru că e foarte importantă finanțarea lor. Avem programe de informare și sprijinire a gravidelor în mediul rural, cu celebra cutie a bebelușului după modelul finlandez, până până acum am ajuns la 10.000 de mămici și gravide și continuăm și, desigur, informare-educație, pentru că am observat că este un nivel extrem de scăzut al adolescentelor, al tinerelor din mediul rural vulnerabil”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Medicina de familie în anul 2024 în mediul rural. Unde ne îndreptăm și ce soluții există”, organizată de Salvați Copiii România.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.