Gala Cercetării Românești: Prof. univ. dr. Adrian Covic (UMF Iași), câștigăorul premiului „Ana Aslan” pentru Medicină

Cercetare la nivel înalt la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea științifică, dezvoltare și inovare al Universității, a câștigat premiul „Ana Aslan” pentru Medicină în cadrul Galei Cercetării Românești, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), marți, de la 18.30, la Opera Națională București. Cu același prilej, echipa Mavis Artificial Heart din cadrul reputatei instituții a primit un premiu special, acordat pentru activitatea științifică care răspunde unor provocări societale majore.

Comisiile de evaluare au fost formate din experți propuși de către Prezidiul Academiei Române, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare și Consiliul Național al Rectorilor:

„Gala Cercetării Românești este o inițiativă prin care promovăm rezultatele cercetătorilor români în societate. Pentru prima dată, vom recompensa și financiar cele mai importante 11 proiecte de știință și tehnologie generate de cercetătorii de elită ai României. Vom acorda premii totale de 3,3 milioane de lei pentru contribuții substanțiale în domenii precum informatică, medicină, biotehnologii sau fizică”, a precizat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Astfel, câștigătorul premiului „Ana Aslan”, prof. univ. dr. Adrian Covic, este profesor și prorector al UMF Iași, șeful Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I.Parhon”.

Echipa  „Mavis Artificial Heart”, care a primit premiul de excelență pentru activitatea științifică care răspunde unor provocări societale majore, este alcătuită din 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, coordonată de dr. Alexandru Pleșoianu, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS.

“Premiul de excelență pentru activitatea științifică care răspunde unor provocări societale majore în urma rezultatelor deosebite pe care echipa Mavis Artificial Heart le-a obținut” a fost acordat profesorului univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași: „Performanța prof. univ. dr. Adrian Covic în domeniul cercetării este o sursă de inspirație pentru comunitatea noastră academică, dar în special pentru studenții și rezidenții noștri.

Acest premiu este o nouă recunoaștere binemeritată a unei cariere profesionale impecabile. De asemenea, ne mândrim și cu echipa MAVIS, recompensată la Gala Cercetării Românești cu un premiu de excelență”, a subliniat acesta.

Gala Cercetării Românești: 11 categorii

Candidații au concurat pentru unul dintre cele 11 domenii științifice, fiecare dintre câștigători primind și un premiu în valoare de 300.000 lei, după cum urmează:

 • Științe inginerești – Premiul „Henri Coandă”;
 • Matematică și informatică – Premiul „Grigore Constantin Moisil“;
 • Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul „Grigore Cobălcescu”;
 • Științele vieții – Premiul „George Emil Palade”;
 • Chimie – Premiul „Raluca Rîpan”;
 • Energie și materiale avansate – Premiul „Nicolae Vasilescu Karpen”;
 • Fizică – Premiul „Șerban Țițeica”;
 • Biotehnologii – Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești”;
 • Științe umaniste – Premiul „Dimitrie Cantemir”;
 • Medicină – Premiul „Ana Aslan”;
 • Științe sociale și economie – Premiul „Mattei Dogan”.

Selecția premianților Galei s-a realizat în baza unei proceduri de evaluare a cererilor de premiere desfășurată în două etape:

 • selectarea cererilor de premiere în baza unor indicatori cantitativi în vederea evaluării calitative;
 • evaluarea calitativă a cererilor de premiere care au depășit etapa de selectare.

Foto: UMF Iasi

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.