GAVI: Dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus va dura cel puţin un an

Dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus va dura cel puţin un an, conform Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), citată de agenţia DPA.

”Vestea bună este că cercetătorii au secvenţionat şi publicat deja genomul virusului, ceea ce a permis mai multor organizaţii din lume să înceapă lucrul la un vaccin”, a declarat directorului executiv al GAVI, Seth Berkley, citat de Agerpres.

Vaccinurile care protejează de coronavirusuri sunt mult mai simplu de dezvoltat în comparaţie cu cele pentru unor boli precum malaria sau HIV, a precizat el. Chiar şi aşa, ”va dura luni până când primele studii clinice vor avea loc şi cel puţin un an înainte ca un vaccin să fie disponibil pentru utilizare”, a adăugat reprezentantul GAVI.

Rusia a anunțat ieri că lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului 2019-nCoV.

GAVI este un parteneriat nonprofit, înfiinţat de Bill şi Melinda Gates, care colaborează cu guverne, mediul de afaceri, Banca Mondială, organizaţii de caritate şi neguvernamentale pentru îndeplinirea obiectivelor de vaccinare.

Virusul 2019-nCoV a dus la moartea a 25 de oameni până acum și numărul celor la care virusul a fost confirmat se apropie de 600.  Însă, potrivit Reuters, modele matematice arată că în jur de 4000 de oameni sunt infectați.

Orașul Wuhan, din China, este complet blocat. Nimeni nu intră și nu iese din metropola cu 11 milioane de locuitori, transportul public a fost întrerupt, străzile sunt pustii. Se știe că virusul se transmite de la om la om și există o mare probabilitate ca acesta să sufere mutații. Au apărut și primele informații despre posibila sursă: ar fi două specii de șerpi vândute în piața din Wuhan de unde a pornit epidemia. Guvernul de la Beijing nu exclude însă nici posibilă sursă primară a virusului bursucii sau șobolanii.  Într-un al doilea oraș, Huanggang, a fost declarată carantină și autoritățile au decis suspendarea transportului public.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.