Germania dorește colaborare cu SUA pe realizarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2

Oficiali din Germania afirmă că doresc o abordare de tip colaborare în cercetările pentru crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Reacția vine după ce au apărut informaţii conform cărora administraţia SUA ar fi oferit o mare sumă de bani unei companii germane care lucrează la producerea unui vaccin pentru ca acesta să fie accesibil pentru uzul exclusiv al SUA, informează DPA.

Publicația Welt am Sonntag, care a citat surse din guvernul german, a notat că preşedintele american Donald Trump a abordat cercetători ai unei companii farmaceutice germane, cu sediul în Tuebingen, şi a încercat să-i atragă să lucreze pentru SUA.

„Cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea de medicamente şi vaccinuri, în colaborări pe plan global. Nu le putem permite altora să achiziţioneze în mod exclusiv rezultatele cercetărilor lor”, a declarat ministrul german de externe Heiko Mass pentru grupul media Funke. „Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt”, a subliniat Maas citat de Agerpres.

Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a recunoscut aceste informaţii. „Pot doar să spun că am auzit de câteva ori astăzi de la membri ai guvernului că aceasta este adevărat şi că noi vom discuta despre asta mâine, în cadrul echipei de criză (pentru coronavirus)”, a spus el.

Potrivit Welt am Sonntag, Donald Trump ar fi oferit un miliard de dolari explicit pentru a asigura orice viitor vaccin „exclusiv pentru SUA”. Publicația a mai scris că executivul german a contracarat oferta SUA prin propriile sale fonduri, în încercarea de a ţine compania în Germania.

„Guvernul doreşte foarte tare ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în Germania şi în Europa. Guvernul poartă discuţii intense asupra acestui lucru, inclusiv cu reprezentanţii companiei CureVac”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului Sănătății din Germania.

De altfel, inclusiv reprezentanții companiei farmaceutice au declarat că nu vor lua niciodată în considerare să lucreze la un vaccin exclusiv pentru SUA. Un oficial american de rang înalt a declarat însă că aceștia nu ar fi la curent cu informațiile.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.