Gheorghe Borcean: Propun un sondaj sociologic pentru a clarifica poziția medicilor în societate

Președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a propus un sondaj sociologic pentru clarificarea poziției medicilor în societatea Românească. La Adunarea Generală a Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a făcut apel nu doar la implicare profesională a medicilor, ci și în politica profesiei.

„Propunem noii Adunări Generale, ce va fi aleasă în luna martie, să organizeze o sesiune extraordinară dedicată adoptării unor hotărâri care să vorbească despre politica, doctrina Colegiului Medicilor, în probleme de poziție în sistemul sanitar din România. Dorim, în acest sens, să vă propunem realizarea unui sondaj sociologic profesionist, care să ne ofere date obiectiv științifice în legătura cu percepția societății față de profesia noastră și față de medici, cu percepția medicilor față de sistemul sanitar public și privat, față de rolul și poziția medicului în societate, rezultatele acestui sondaj putând a ne fi de folos în anii care urmează pentru clarificarea poziției profesiei noastre. Atât față de sine, cât și față de societate”, a declarat Gheorghe Borcean.

Președintele Colegiului Medicilor a transmis că încercarea politică de a reglementa și administra sistemul de sănătate pornește de la imaginea greșită a evenimentelor medicale, pentru că depinde esențial de colaborarea pacientului, o relație care nu poate fi standardizată.

„Medicina nu este o știință naturală exactă, ea nu respectă întotdeauna reguli strict cauzale. (…)Medicina este mai degrabă o știință practică, bazată pe experiență. (,,,)Liberatatea de terapie este esențială atât pentru pacienți, cât și pentru medici, medicul este responsabil pentru terapia alaesă”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor.

În ceea ce privește pacientul, președintele Colegiului Medicilor crede că devotamentul profesional al medicului se află în prim plan. Pe lângă comptență, el așteaptă timp și omenie în întâlnirea cu medicul, să nu fie tratat ca un obiect al muncii medicului, ca um cod numeric personal sau ca un cod de boală.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.