Gheorghiţă: 30% dintre cei programaţi la vaccinare cu AstraZeneca au decis ”amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles”

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), dr.Valeriu Gheorghiţă, a precizat, joi, că la nivel naţional 70% dintre cei are s-au programat în centrele cu vaccin AstraZaneca s-au prezentat la vaccinare, iar 30% au decis ”amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles”.

”Suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au, este un lucru firesc în contextul actual. Datoria  noastră este să explicăm exact ceea ce ştim, avem o transparenţă totală în ceea ce cunoaştem, dar în acelaşi timp trebuie să spunem şi ceea ce nu ştim şi mai aşteptăm şi noi, şi experţii internaţionali răspunsuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Președintele CNCAV afirmă că nu se poate recomanda un set de analize anterior vaccinării cu AstraZeneca, pentru a stabili dacă s-ar putea dezvolta evenimente trombotice.

”Nu au fost identificaţi factori de risc, tocmai de aceea nu putem recomanda un set, un pachet de analize care să fie eventual efectuate anterior vaccinării”, a explicat președintele CNCAV.

În ceea ce priveşte obiectivul autorităţilor de a vaccina cinci milioane de persoane până la finalul lunii mai, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare susţine că acesta nu este pus în pericol.

”Nu se poate pune problema să nu se poată atinge acel obiectiv de persoane vaccinate, pentru că vom avea suficiente doze de la celelalte companii care să asigure îndeplinirea acelui obiectiv, însă acest lucru nu înseamnă cm nu trebuie să folosim toate vaccinurile disponibile. (…) Cred că este importat să transmitem un mesaj cât se poate de clar: în cazul extrem de rar, rarisim apar aceste evenimente, omul trebuie să ştie ce are de făcut, unde să apeleze, profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie ce au de făcut şi care este protocolul de diagnostic şi tratament”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.